1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Очаква ли се поскъпване на свинското месо и колбасите ?

Очаква ли се поскъпване на свинското месо и колбасите ?

Цената на суровината на световните пазари вече регистрира ръст от 30%

Производителите на свинско месо у нас отчитат покачване на световните цени и очакват ново в следващите месеци. Причината - разпространението на африканската чума по свинете в Азия. Цената на суровината на световните пазари вече регистрира 30-процентен ръст през пролетта. Сега има запазване, а прогнозите са през втората половина на годината да има ново повишение.

Европа е нетен износител на свинско и България внася две трети от суровината  си от ЕС. У нас месото е по-скъпо със 7 на сто за месец и с до 22% за година. Очакванията са цените да продължат да растат и да стигнат 4 лв./кг кланично тегло. За сравнение цените на едро през същите месеци на миналата година бяха около 3 лв./кг.

Китай е най-големият производител на свинско месо в света. За година количеството е 58 млн. тона. Заради заразата в последните месеци там са избити над милион и 200 хиляди свине. Именно огромният недостиг в Пекин, ще повиши и световните цени, включително и на българския пазар, където по-голямата част от суровината е внос.

Прогнозата е, че заради АЧС производството на свинско месо в Китай ще спадне с 30% през тази година.

По данни на Института за аграрна икономика броят на закланите животните в промишлени условия през първите два месеца на 2019 г. е 175 хил. спрямо 151 хил. за същия период на 2018. Това води до увеличение на производството на свинско месо с 13%, изчислено на годишна база. Годишно в България свинско месо се добива от милион и половина прасета.

Автор: Мирела Спасова

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.