1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Организации се обявиха срещу задължителното етикетиране във Франция

Организации се обявиха срещу задължителното етикетиране във Франция

Те твърдят, че това би довело до по-високи производствени разходи

Представители на хранителната индустрия в Европейския Съюз оспорват въведената във Франция задължителна схема за етикетиране на страната на произход за месото и млякото. Припомняме, че мярката беше въведена като експеримент за период от 2 години.  

Френските фермери приветстваха решението, браншови организации обаче се обявяват против него. Те твърдят, че това би довело до по-високи производствени разходи. Според анализатори, етикетирането във Франция ще доведе до 15-процентно увеличение на цените на продуктите. Към критиките се присъединяват и представители на производителите на месо в Европейския съюз. Според тях, това е скрит начин за защита на националното производство, което ще направи по-трудно закупуването на суровини от външни пазари.

Мярката ще насърчава сектора да се снабдява с месо родно производство, без да се отчитат трудностите, тъй като веригите на доставка в индустрията са не само национални, но и европейски.  Според експерти, така се нарушава принципът за свободно движение на хора, стоки, капитали и услуги. Припомняме, че според новите изисквания делът на месото е равен или по-голям от 8% от теглото на продукта. При млечните продукти, делът на млякото трябва да е 50 или повече процента. Данните върху опаковката включват: страна на раждане, отглеждане и клане на животните за месо; страна на събиране на млякото и неговата преработка. Когато всички операции се извършват в една и съща страна, единственото, което трябва да се спомене е "Произход и име на държавата". Продукти като замразени бургери, ястия приготвени с наденица и колбаси, кисело мляко или сирене, произведени във Франция, трябва задължително да носят това наименование. Схемата ще работи до 31 декември 2018 г., след което анализатори ще представят подробен доклад пред Европейската комисия. При успешно прилагане, мярката може да се въведе във всички страни-членки.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.