1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. От БАОППЗ искат спешно свикване на Консултативния съвет по овощарство и зеленчукопроизводство

От БАОППЗ искат спешно свикване на Консултативния съвет по овощарство и зеленчукопроизводство

Положението в североизточна България е катастрофално

Поради настъпила криза при овощните видове, вследствие на множеството слани и студове, които са поразили продукцията миналата и тази седмица засегнати са над 5 000 дка – ябълки, круши и сливи на членове на БАОППЗ в областите Варна, Бургас и Пловдив. Положението в североизточна България е катастрофално. Всички браншови асоциации в сектора на плодовете и зеленчуците алармират за настъпилата криза, но адекватни мерки от страна на Министерство на земеделието, храните и горите не са предприети.

От асоциацията настояват за спешно свикване на Консултативния съвет по овощарство и зеленчукопроизводство.

Миналогодишните 150 лeвa на дка са крайно недостатъчни и не покриват почти нищо. Всъщност растенията независимо че нямат плод трябва да се поливат, торят, защитават, а и при липса на плодове резитбите ще бъдат още по-силни и по-скъпи. Условно постоянните разходи също остават независимо от това, че няма плод.

Застраховки няма или тези които се предлагат са по 50 лв/дка и то само за слани поразили плод, а не цвят, след 22 Април на съответната година - т.е. във времето, когато няма слани и замръзи. С една дума овощарите са оставени на произвола на природата.

Освен за пропадналата продукция, която се очертава през настоящата стопанска година, съобщават и за огромната складова наличност от ябълки, с която разполагат. Търговските вериги не изкупуват Българска продукция. Стоката залежава, а маркетинговата година на ябълката изтича в края на месец април.

Ролята на Министерство на земеделието, храните и горите е да защитава интересите на Българските производители, но това е само една Тяхна „лицемерна кампания”. Реалните действия на Агроведомството са срещу Българската продукция.

Настояваме за свикване и на среща при Министъра, на която да бъдат поканени и представители на Веригите у нас, твърдят от БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ НА ПРОИЗВОДИТЕЛИ НА ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ в писмо до медиите, подписано от Чавдар Маринов - Изпълнителен директор на БАОППЗ.

 

                                                                                     

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.