1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Откри се Седмата Национална среща на земеделските производители в България

Откри се Седмата Национална среща на земеделските производители в България

В к. к. Златни пясъци се събра целия земеделски бранш у нас

Водещ акцент на тазгодишната среща е липсата на работка ръка у нас. Преди откриването пред журналисти Румен Порожанов заяви, че в страната вече има животновъдни ферми, които затварят врати заради липса на работна ръка. Като голям проблем го очерта и председателят на Асоциацията на земеделските производители Венцислав Върбанов по време на пресконференция преди откриването на Седмата национална среща на селскостопанските производители.

Форумът е посветен на националните приоритети в сектора в контекста на Общата селскостопанска политика на ЕС след 2020 г. В дискусиите ще участват още представители на ЕК, на браншови организации.

Липсата на работна ръка става все по-тежък проблем за сектора, допълни още Върбанов. По думите му родните земеделци непрекъснато въвеждат нови технологии, но няма специалисти, които да ги прилагат. Спасението за бранша е да се внасят работници от Украйна и Молдова, но бюрокрацията е много тежка и са нужни промени, за да бъдат облекчени процедурите за наемане на чужденци, каза Върбанов. Той допълни още, че като заплащане българските работодатели в земеделието са абсолютно конкурентни на западните си колеги.

Aвтор: Мирела Спасова

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.