1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Открит полски ден при слънчоглед

Открит полски ден при слънчоглед

Сръбската селекция на Нови Сад доказва качества

Открит полски ден при слънчоглед сръбска селекция проведе Пиргос Агро. Семената са на института в Нови Сад. С успешната си генетика той заема важно място в сръбската и световна селскостопанска наука. В него са създадени над 1000 сортове и хибриди, от които близо 500 са регистрирани и се отглеждат в 26 страни.

Откритият полски ден се проведе в село Чукарка, област Бургас. „Метеорологичните условия през тази година изобщо не бяха добри. Добивите ми от другите култури са по-малки спрямо предходната година, но виждайки как се развива слънчогледът мисля, че той ще се представи по-добре", сподели земеделският стопанин на чиито производствени площи са засети хибридите.

Ето и какви хибриди предлага Пиргос Агро при царевица:

- NS 444 Ultra (ФАО 440) - средно ранен хибрид с вегитационен период от 115 до 120 дни. Подходящ е за зърно и силаж. Препоръчва се за отглеждане в райони до 400 м. надморска височина. Когато се засажда за силаж, броят на растенията на хектар е необходимо да се увеличи с 20%. Устойчив е на засушаване и болести по царевицата. Подходящ е за отглеждане на полета с тежък плевелен агрофон

- NS 640 Ultra (ФАО 600) - средно късен хибрид с вегитационен период 130 дни. Подходящ е за зърно и силаж. И още - устойчив е на засушаване. Характеризира се с високо стъбло, еластично, устойчиво на полягане и пречупване. Кочанът е с дълга, цилиндрична форма с 14 - 16 реда зърна.

-NS Felix (конвенционален хибрид) - средно ранен хибрид. Генетично устойчив е на всички раси синя китка, ръжда и молец по слънчогледа. Има добра устойчивост на засушаване. Характеризира се с високо маслено съдържание - над 51%. Отлично се адаптира към различни почвени типове

- NS Sonanta (конвенционален хибрид) - средно ранен хибрид. Генетично устойчив е на всички раси синя китка и на мана. Отличава се с добра устойчивост на полягане и засушаване. Маслеността му е 46% - 48%.

- НС Таурус (клиърфилф технология) - средно късен хибрид. Устойчив е на хербициди от групата на имадозилините, независимо от момента на прилагане. Силно устойчив е на гъби и плесен. Характеризира се със средна височина на растението. Издържлив е на стресови условия.

- НС Маестро (клиърфилд технология) - средно късен хибрид. Отличава се със средна височина на растението. Силно устойчив е на гъби и плесен.

- Amleto SU - средно ранен хибрид. Устойчив е на експрес технология. Характеризира се с много добро опрашване.

- Analela SU - ранен хибрид. Устойчив е на експрес технология. Вегитационният му период е от 98 до 108 дни. Устойчив е на засушаване и всички раси синя китка, както и на ръжда и слънчогледов молец. Масленото му съдържание е от 47% до 49%.

- Стриал - средно ранен хибрид. Устойчив е на ръжда и молци по слънчогледа. Характеризира се с твърдо стъбло.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.