1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Открито е наличие на бактерия в пилешкото месо на германския пазар

Открито е наличие на бактерия в пилешкото месо на германския пазар

Зелените настояха властите да предприемат сериозни мерки за повишаването на хигиената в кланиците и птицефермите

Близо 52 процента от пилешкото месо, продадено през 2017 година в търговската мрежа в Германия, е било заразено с бактерията кампилобактер. Това са 20 процента повече, отколкото през 2011-та, а регистрираните заболявания наброяват около 70 хиляди, най-вече деца, възрастни хора и бременни жени.

Данните са от писмения отговор на федералното правителство на въпрос от Зелените по време на парламентарния контрол в Бундестага. Става ясно, че Федералната служба за защита на потребителите е открила бактерията в 78 процента от пилетата, обработени в кланиците. Всяка година от стомашни разстройства вследствие на отравяне с кампилобактер заболяват около 70 хиляди души, като това са официално регистрираните случаи. Предполага се, че в действителност бройката е значително по-висока.

В изявление след отговора на правителството Зелените настояха властите да предприемат сериозни мерки за повишаването на хигиената в кланиците и птицефермите. Необходим е и строг контрол, който да следи тези мерки да се спазват.

От Сдружението на търговците на храни посочиха, че разрешеното в Съединените щати третиране на пилешко месо с хлор, с което се умъртвяват бактериите, в Европейския съюз не се допуска. Затова върху опаковките в Германия има отпечатани препоръки месото да минава през термична обработка.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.