1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Овощари прогнозират критично слаба реколта у нас

Овощари прогнозират критично слаба реколта у нас

Слани компрометират добивите от овощните дръвчета

Ледени висулки увиснаха от разцъфналите клони на череши, сливи, праскови, кайсии, вишни в почти цялата страна, минусовите температури причиниха слана, която е фатална. "Реколтата тази година от тези плодове или няма да я има, или ще бъде критично слаба", сигнализира Красимир Кумчев, известен в цялата страна агроконсултант, съобщава БГНЕС.

В по-голямата част от страната реколтата е обречена. „Мисля си как реагират политиците при наводнения и земетресения например - изсипват се на място с ботуши, дъждобрани и всички останали атрибути, с което да ни покажат загрижеността си. Медиите, разбира се, и те са там! Това, което ни се случи вчера сутринта, е по- трагично!, коментира специалистът.

"Трудът на овощарите е незащитен", каза Красимир Кумчев. Той поясни, че те не могат да застраховат градините си от щети, настъпили от събития преди 20 април, това е условието на застрахователите и то не се променя въпреки многократно поставяните искания. Застраховки на овощни градини могат да се сключват само след тоя срок, а всъщност сланите падат преди него. 

И така - тази година ще купуваме много скъпи череши, праскови, кайсии и вишни, ако изобщо ги има. А овощарите ще пресмятат щетите си и ще размислят дали не е крайно време да се откажат. Това е положението.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.