1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Пенсионер гледа щрауси в Шумен

Пенсионер гледа щрауси в Шумен

Агресивните птици са опасни, не пускат никого наблизо, ако идва с празни ръце

 

От немотия. По тази причина преди 4 години Тодор и Пена Иванови от шуменския квартал Мътница започнали да отглеждат щрауси. Бай Тодор е инициативен, не се плаши от нищо, обясняват комшиите му. Като се запали по щраусите, сън не го хвана, докато не ги докара в двора си, хвалят 70-годишния мъж те. Пенсионерът разбрал, че в Разградско се продават щрауси, и тутакси извадил заделените пари.

Семейството купило двойка красавци - мъжки и женски, и зачакало поколението. В началото дори не знаехме кога настъпва половата зрялост на животинките. Когато пък женската тръгна да снася първото си яйце, се видяхме в чудо, смее се сега възрастният мъж. Първо помислихме, че птицата умира, така се търкаляше по двора и пищеше че почнахме да се чудим дали не сме сбъркали нещо с храната, спомня си бай Тодор. След 2-3 часа мъки щрауската снесла яйцето и настанал семеен празник.

Трагедията на фамилията обаче дошла след проверка на яйцата. Оказало се, че мъжкият не изпълнява задълженията си и няма да се излюпят малки. Така той отишъл под ножа. Имахме си 180 кг чисто и крехко филе, с което изкарахме зимата, спомнят си старците.

 На неспособния мъжкар бързо намерили заместник и работите потръгнали. Oсеменените яйца си проличавали след 6-ия ден в инкубатора. Бай Тодор си е приспособил една крушка, закрепена в картонена кутия за важната проверка. Ако ще има пиленце жълтъкът не плува свободно обяснява мъжът. Надеждните яйца той поставя обратно в инкубатора, който също е измайсторил сам.

Точно до щраусовите яйца пък се върти паничка с кокоши. Пиленцата се излюпват заедно с щраусчетата, за да ги научат да кълват. В противен случай големите им събратя умират от глад заради неумението да се хранят сами.

В малката стаичка с машините за люпене сега има бодигард. Двумесечно щраусче се крие там нощем от студа навън. То е с височина близо метър и все още е твърде дружелюбно. С любопитство оглежда всеки новодошъл и го захапва за дрехата.

Не така гостоприемно се държат обаче родителите му в двора. Нямат нужда от охрана, сами се пазят по-добре от цяла глутница добермани твърди стопанинът. Птиците допускали само него зад триметровата мрежа - и то ако има няколко кочана царевица във ръка. Агресивни птици са, опасни, казва дядо Тодор. Когато танцуват обаче, са направо за "Мулен руж", подсмихва се той. Комшиите също не пропускат зрелището. Защото с крясъците, които издават, щраусите оглушават цялата махала.

Семейството преживяло истински апокалипсис в средата на септември. Разразилият се ураган оставил кварталчето 48 часа без ток. Всички яйца в инкубатора измрели. Най-малко 20-ина парчета щяхме да наредим и най-после бизнесът да тръгне. Затова сега сме решили да си направим ветрогенератор, та да не сме зависими от НЕК, обясняват възрастните хора. Бай Тодор вече е закупил 6 декара на най-високото място край Мътница. Там ще бъде построено съоръжението, а край него и модерна ферма.

Голям проблем ни е финансирането. Над 3000 долара дадохме, още няма възвръщаемост. Не продаваме нито месо, нито яйца, защото се надявахме да завъдим поколение. Най ме тормози това, че не мога да изтегля кредит за инвестицията. Фермата се вижда малка на банките за обезпечение на заема. Изобщо в България пари има, ама само за някои, заключава многозначително бай Тодор./standartnews.com

  AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.