1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Петя Ставрева: Необходими са дългосрочни решения в интерес на тютюнопроизводителите

Петя Ставрева: Необходими са дългосрочни решения в интерес на тютюнопроизводителите

Снимка:

Отново ставаме свидетели на политическо заиграване, заявяват от ПП Обединени земеделци

Протести бележат началото на новата година за българското земеделие. Бунтът на тютюнопроизводителите повдига важния въпрос за поредицата нерешени проблеми в регулацията и финансирането на отделните браншове в агросектора.

Отново ставаме свидетели на популизъм и на политическо заиграване с очакванията и страховете на производителите от смесените райони, където на практика има монополизиране на поминъка. Все по-актуален става въпросът: Защо поредица управления не създадоха условия за алтернативен поминък в регионите, където се произвежда тютюн? Европейските държави години наред инвестират в създаването на алтернативна заетост, заявяват в прессъобщение до медиите от ПП Обединени земеделци. 

Ние продължаваме да настояваме за стартирането на регионални програми, които да отчитат нуждите и възможностите на хората по места и да създадат нови работни места чрез алтернативен поминък. Интересите на тютюнопроизводителите у нас трябва да бъдат защитени. Но поставянето на част от българските производители в привилегировано положение в сравнение с останалите фермери не е далновидно решение за развитието на агросектора.

Държавата спешно трябва да подкрепи и други специфични за страната ни производства, сред които етеречно-маслените култури. Овощарството, зеленчукопроизводството и животновъдството също са в тежко положение и отделяните за тях средства от държавния бюджет са крайно недостатъчни.

От Обединени земеделци сме категорични, че законодателството, касаещо  тютюнопроизводството, трябва да предлага работещи решения за развитието на бранша, които могат да се приложат на практика с оглед на националните интереси и европейските правила.

Днес се лансират предложения за минимални изкупни цени, за връщане на регулации при производството и продажбата на тютюн. Ние, от Обединени земеделци, настояваме за дългосрочни решения в интерес на тютюнопроизводителите, а не на отделни политически централи, се посочва още в съобщението.

Чрез финансовите инструменти на ОСП могат да бъдат решени голяма част от проблемите на отделните браншове в земеделието при условие, че има ясно формулирани национални приоритети за развитието на агросектора и селските райони - при равнопоставеност на браншовете и липса на задкулисни договорки и заиграване с нуждите и страховете на производителите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.