1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Петя Ставрева заряза ритуално лозята край Радилово

Петя Ставрева заряза ритуално лозята край Радилово

Лозарството е един от важните отрасли за Радилово

Денят на Трифон Зарезан ни събира отново тук, в Радилово, пренесло през своята хилядолетна история любовта на хората към земята и нейните безценни плодове, сред които е и ароматното грозде на този богат български край. С тези думи председателят на ПП Обединени земеделци Петя Ставрева приветства винарите и лозарите за празника.

Тя и зам.-председателят на партията инж. Емил Йончев, заедно с кмета на родопското село – земеделецът Благой Харизанов и представители на общинските организации на Обединени земеделци от област Пазарджик зарязаха на 14 февруари ритуално лозята в масивите край Радилово.

Събитието уважиха също кметът на община Пещера Николай Зайчев и общински съветници. Благой Харизанов и Николай Зайчев поздравиха жителите и гостите на Радилово с празника и пожелаха здраве, берекет и пълни бъчви с лудо вино.

Председателят на Обединени земеделци подчерта, че България има добри традиции в производството на хубаво грозде и качествени вина и е време те да достигнат до повече пазари по света.

Тя посочи, че през първите десет месеца на 2016 г. страната ни е изнесла общо е 22.583 млн. литра вино на стойност 46.170 млн. лева. От тях за потребителите в Европейския съюз са изнесени 20.011 млн. литра, за трети страни износът е 2.572 млн. литра вино.

Лозарството е един от важните отрасли за Радилово. От средата на миналия век селото има 2 500 декара лозя. Производството на грозде е традиционен поминък за много от стопаните тук и в община Пещера, известна със своите отлични вина.

Ритуалното зарязване на лозята днес е почит към вашия труд и очакване за една много добра реколта през есента, каза Петя Ставрева и честити празника на лозарите и винарите.          

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.