1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Подписаха меморандум на бирените бутилки и кенове да има информация за съставките

Подписаха меморандум на бирените бутилки и кенове да има информация за съставките

На специално събитие в Брюксел 25 пивоварни асоциации от ЕС и 12 водещи бирени компании подписаха с Еврокомисията Меморандум на етикетите на бирените бутилки и кенове да има информация за съставките и енергийната стойност на пивото. Амбициозната цел на документа е до 2022 г. всички биропроизводители в ЕС да въведат тази практика, а браншовите организации да съдействат с мониторинг и публична отчетност.  
 
На събитието бяха представени стотици различни марки бира от цяла Европа, включително и от България, които показват доброволното прилагане на изискванията за етикетиране. Подчертано беше, че вече четири години членовете на Пивоварите на Европа доброволно изписват съставките и енергийната стойност на етикетите на продукцията си в съответствие с Регламент 1169/2011. В Европейския съюз 2 от всеки 3 бири имат данни за калориите, а 4 от всеки 5 бири - за съставките. България е сред първенците в изпълнението на този доброволен ангажимент на бранша, като приблизително 98% от произвежданото в страната пиво вече има тази информация върху етикетите си. 
 
На церемонията по подписването еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис, заяви: „Възползвам се от възможността да ви поздравя за ангажиментите ви към етикирането на пивото. Потребителите имат право да знаят повече за това, което съдържат напитките им и как се отразява то върху здравето им. Те искат информацията да е ясна и прозрачна – непрекъснато получаваме това послание по време на работата си в сферата на общественото здравеопазване и безопасността на храните“.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.