1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Политиката на управляващите не стимулира развитието на малките и средни земеделски стопанства

Политиката на управляващите не стимулира развитието на малките и средни земеделски стопанства

Такава е позицията на Тодор Моралийски, ръководител на фермерски съюз в Добруджа

Политиката на управляващите не стимулира развитието на малките и средни земеделски стопанства. Такава е позицията на Тодор Моралийски, ръководител на фермерски съюз в Добруджа. В него са обхванати над 100 земеделски производители, които обработват под 1000 декара земя.

От няколко години в Добричка област е възстановена една професионална фермерска структура, съществуваща преди 9 септември 1944 г.  В нея са обхванати дребни и средни стопанства, обработващи средно по 1000 дка земя. Те са насочени към по-нетипично за региона производство - малини, арония, елда, биологично производство на зеленчуци и етерично-маслени култури.

3 милиона и 600 хиляди декара – толкова е обработваемата площ в Добричка област. Повечето стопанства са крупни и едри, в тях се обработват десетки хиляди декари земя. В същото време обаче зад сухите цифри на статистиката остават дребните фермери с под 1000 декара. Броят им в региона е близо 2000. Стопаните са категорични, че само чрез сдружаване ще се намерят решения на проблемите и търсят участие в редица фермерски форуми.

Добруджанският фермерски съюз е наследник на професионална фермерска организация, създадена преди 75 години.

Автор: Галина Недкова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.