1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Посланикът на САЩ Ерик Рубин посети дестилерия за етерични масла в Добрич

Посланикът на САЩ Ерик Рубин посети дестилерия за етерични масла в Добрич

Предприятието удвоява капацитета си, инвестициите възлизат на 12 млн. лв.

 

100 нови работни места ще бъдат открити при старта на втората дестилерия за етерични масла на „Есетере България” в Добрич. В нея са вложени 4,2 млн.лв. Очаква се производствените мощности да влязат в действие от юни, стана ясно по време на визитата на американския посланик Н. Пр. Ерик Рубин в дестилерията. Пред делегацията от САЩ бяха представени новите технологии за дестилиране на различни видове етерични масла и производствените процеси.

Американската инвестиция на компанията doTERRA в изграждането на предприятие за дестилиране на етеричномаслени култури в Добричка област се оказва успешна. Към днешна дата дестилерията е на път да удвои капацитета си. Общата стойност на инвестираните средства до момента е 12 милиона лева. Предприятието разполага с шест различни технологични линии – две за жълти масла, една за сини, две за тамян и смирна, една за тестове. Над 210 кубични метра е капацитетът на разширената дестилерия.

Освен традиционните за региона и страната ни култури като лавандула, маточина, бял равнец, чубрица, кориандър, дафинов лист, в Добрич се дестилират екзотични суровини като три вида тамян, смирна и сандалово дърво, съобщи изпълнителният директор на „Есетере България” Пламен Николов. Те се внасят от Африка и осигуряват целогодишна и денонощна заетост в предприятието.

Основното потребление на произведените в Добрич масла е в областта на ароматерапията. „Много съм впечатлен от развитието на компанията в Добрич, от постигнатото за тези 4 години и от нашата работа с фермерите от околността. Всичко това е високо оценено в централата в САЩ. doTERRA е най-голямата компания в света в областта на ароматерапията с приходи от 2 милиарда долара. Добрич е важен за нас заради производството на висококачествените масла”, подчерта Тим Валънтайнър, вицепрезидент на doTERRA. Той допълни, че „Есетере България” в Добрич е ключов партньор, тъй като огромна част от лавандуловото място се осигурява от региона на Добруджа.

Дестилерията осъществява активна социална политика. До момента компанията е дарила 350 000 лв. за подкрепа на домове и хора в нужда. „Планираните за 2019 г. средства за социални инициативи и проекти ще надхвърлят 150 000 лв.“, сподели още Пламен Николов.

Американските инвестиции в региона няма да спрат до тук. Посланикът на САЩ Ерик Рубин подчерта, че бизнесът има интерес към съвместни проекти в областта на инфраструктурата, добиването на чиста енергия, опазването на атмосферния въздух. С кмета на Добрич Йордан Йорданов са обсъдени сферите на партньорството между двете държави. Н.Пр. Ерик Рубин подчерта, че „Есетере България” осигурява много добри работни места и добър доход на жителите от Добруджа.  

Автор: Галина Недкова 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.