1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Производителите на фуражи имат нужда от субсидиране

Производителите на фуражи имат нужда от субсидиране

Средно у нас се произвеждат около 1 милион и 300 хиляди тона годишно

От фуражния сектор определят 2019 година като добра за отглеждането на суровината. От бранша обаче не успяват да оползотворят целия си капацитет, въпреки доброто качество на суровината. Фуражопроизводството не се субсидира нито от държавата, нито от Европейския съюз.

По данни на Българската агенция по безопасност на храните, средно у нас се произвеждат около 1 милион и 300 хиляди тона фуражи годишно. Според данните, България заема 28-мо място спрямо държавите членки на ЕС. У нас се произвеждат комбинирани фуражи, допълващи и пълноценни. Родното производство осигурява и премикси, медикаментозни фуражи, както и фуражни добавки на основата на дрожди или микроорганизми.

Производството на комбинирани фуражи в България задоволява местното потребление, а за износ отиват едва между 5 и 10% от суровината. Българските заводи използват само 40 на сто от мощносттите си. Причината е липса на животни у нас. Причина за това да не изнасяме по-големи количества от суровината за трети държави са редицата изисквания, прекалено скъпи за сектора.

У нас се произвеждат едни от най-висококачествените и безопасни фуражи на територията на ЕС, твърдят специалистите. Това се дължи, както на държавния контрол, така и на самосъзнанието на производителите. За съжаление, парите в сектора не достигат за да се оползотворят останалите 60% мощност на заводите.

Климатичните условия тази година благоприятстваха производството на фуражи. Високата влажност и топлото време обаче предразполагат разпространяването на микотоксини.

Гледайте повече в Агротемата по АгроТВ.

Автор: Елена Дочева

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.