1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Протест на фермери в Ирландия

Протест на фермери в Ирландия

Говедовъди искат по-високи изкупни цени

Производители от цяла Ирландия продължават протестните си действия. Причината е ниските изкупни цени за продукцията им. От сектора отчитат че ирландските говедовъдни ферми пработят на загуба.

Протестните действия обхванаха цялата страна и се стигна до размирици. Говедовъди от всички райони на Ирландия протестират от седмици заради ниските изкупни цени на месото. Средната цена там е 3,50 евро за килограм. Животновъдите казват, че това не е достатъчно, за да покрият дори разходите си за отглеждане на животните. Те излязоха с искания по 13 точки. За последните 11 дни фермерите недоволстват пред над 20 месни фабрики в цялата страна. Ресорният министър Майкъл Крийд предложи на фермерите прекратяване на стачките и започване на преговори. Това стана след като над 150 работници, наети в месокомбинат в южна Ирландия, бяха уволнени на фона на продължаващите протести.

Припомняме, че освен по-голяма финансова подкрепа, протестиращите искат ирландските власти да разработят и по-опростени процедури за отпускане на помощи. Искат също една от ключовите цели на финансирането да бъде развитие на нови пазари, прилагане на схеми за качество или подобряване на екологичната устойчивост на земеделските производители.

Секторът за говеждо и телешко месо в Ирландия е голям и силно зависим от износа. Пет от всеки шест тона произведено говеждо месо се изнасят. Несигурността около излизането на Великобритания от ЕС оказва натиск за намаляване на цените и въвеждане на мита, което допълнително влошава положението на производителите на говеждо месо в Ирландия.

Текст: Камелия Карадочева

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.