1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Рекорден интерес на земеделските производители към засаждане на нови орехови градини

Рекорден интерес на земеделските производители към засаждане на нови орехови градини

Снимка:

Това съобщи директорът на Института по овощарство – Пловдив доц. д-р Стефан Гандев

Учените от Института по овощарство в Пловдив отчитат рекорден интерес на земеделските производители към засаждане на нови орехови градини. Това съобщи директорът на Института по овощарство – Пловдив доц. д-р Стефан Гандев. Той подчерта, че по износ на орехови ядки България е сред 20-те водещи страни в света. За разлика от останалите овощни култури, търсенето на черупковия плод е неограничено, тъй като има недостиг в световен мащаб. В Европа годишният внос възлиза на около 100 000 тона. Основен доставчик за Стария континент са производителите от САЩ, които задоволяват около 80% от търсенето в Европа. България също отбелязва присъствие на международния пазар, с около 1 000 тона плодове годишно.

Институтът по овощарство – Пловдив е основен производител на орехови дръвчета в страната, с годишно производство от около 20 000 бройки, изтъкна доц. Гандев. По думите му, в момента в България има засилен интерес към създаването на нови градини. Наблюдава се търсене на посадъчен материал, което се дължи на субсидиите по Програмата за развитие на селските райони. Създават се градини както с наш, така и с вносен  посадъчен материал - предимно от Турция. От южната ни съседка влизат сортове, които са по-евтини, но не отговарят на нашите климатични условия. Те са  чувствителни и слабоустойчиви не само на ниските зимни температури и пролетни слани, но и на основните болести при ореха – бактериоза и антракноза. Самия факт, че тези сортове се отглеждат само в Турция, е доказателство, че светът не проявява голям интерес към тях.

Институтът по овощарство – Пловдив, който притежава съвременни технологии за конвенционално и биологично производство на орехи, осъществява научно обслужване по създаването и отглеждането на културата, каза още доц. Гандев. Разходите по създаване на 1 дка орехови насаждения възлизат между 500 и 1000 лв., в зависимост от избраното технологично решение. В сумата влиза цената на дръвчетата, обработката на почвата, както и останалите дейности, свързани със създаването на градината.

Подходящи райони за отглеждане на ореховата култура в страната са Пловдивски, Пазарджишки, Старозагорски, Хасковски, Шуменски, Разградски и др. Институтът по овощарство – Пловдив е интродуцирал и проучил сортове от чужбина, които добре се развиват в нашите условия. Изборът на даден сорт до голяма степен зависи от района, в който ще се отглежда, изтъкна доц. Гандев. В южната част на страната най-добре виреят сортовете Хартли, Сер, Лара и др. За Северна България учените препоръчват местните орехови сортове Извор 10, Шейново и Силистренски. Те са с по-голяма сухоустойчивост и студоустойчивост от интродуцираните. Най-голям интерес има към сорта Извор 10, който е с високи биологични и стопански качества.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.