1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Русия увеличава зърнопроизводството

Русия увеличава зърнопроизводството

Tакива са плановете на земеделското министерство в Москва

Тази година руската зърнена реколта ще достигне малко над 114 милиона тона. Това става ясно от програмата за износ на аграрни продукти, публикувана от земеделското министерство в Москва.

В документа се казва, че до 2024 година производството на зърнени култури трябва да нарасне до 137 милиона тона. Това ще стане възможно с обработването на неизползвани или занемарени към момента площи. Тази година се очаква площите със зърно и бобови култури да се увеличат с 4 на сто до 50 милиона хектара. След 5 години стойността на износа трябва да скочи от 8 милиарда. През 2018-та зърнената реколта беше в размер на 113 милиона тона, което е значително по-малко в сравнение със 135-те милиона тона, прибрани през 2017 година.

Междувременно цените на храните в руските супермаркети растат главоломно заради инфлацията. За да смекчат ценовия шок, много магазини прибягват до по-малки опаковки. Така например кутия мляко вече не съдържа 1 литър, а само 950 милилитра, вместо 1 килограм в пакета ориз има само 900 грама. Най-фрапантен обаче е случаят с 9 вместо 10 яйца в опаковка.

Според наблюдатели трикът с по-малките опаковки е симптоматичен за лошото състояние на руската икономика и високата инфлация. За година цената на яйцата е скочила с 26 процента, захарта е поскъпнала с 28 на сто, а месото с една десета. Освен това от 1 януари данък добавена стойност беше вдигнат от 18 на 20 процента. Средният гражданин на Федерацията харчи около една трета от доходите си за храна.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.