1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. С 20% повече продукция отчитат българските производители на пипер

С 20% повече продукция отчитат българските производители на пипер

Около 70 хил. дка заемат в момента площите с български сортове пипер

Над 120 хиляди тона продукция, с 20% повече от миналата година, отчитат българските производители на пипер. Развитието на този сектор от зеленчукопроизводството може да се ускори със създаването на Организация на производителите на пипер. През годините имаше такива опити, но неуспешни. Георги Василев от Ямбол е организационен секретар на създадената още през 2001 година Асоциация „Български пипер“. Тя обединява някои от по-големите производители, преработватели, търговци, научни звена и производители на семена. Учредяването на Организация на производителите, според него, ще доведе до сериозно развитие на сектора.

Георги Василев, организационен секретар Асоциация „Български пипер“:
Организацията на производителите задължително се регистрира по ДДС, а у нас и децата знаят, че 80% от производството е в сивата икономика и когато един сив производител извади своята стока на сергията без ДДС, а нашият производител, атакуван от всички институции е неконкурентоспособен на този, който идва на пазара с две гаци пипер.

Създаването на така организация ще намали себестойността на продукцията и ще увеличи приходите от продажби.

Георги Василев, организационен секретар Асоциация „Български пипер“:
Намалява се себестойността, работи се с хибридни семена, а не с директни сортове, себестойността пада, увеличава се продажната цена, производителите ще бъдат освободени от несвойствени дейности като сортиране, палетизиране, етикетиране, продажба, а продажбите могат да се осъществяват от висококвалифицирани специалисти, каквито производителите на пипер не са.

Около 70 хил. дка заемат в момента площите с български сортове пипер. Създаването на организация на производителите, подпомогнато от държавата, ще означава увеличаване на площите и получаването на повече и по-качествена продукция за българския пазар и за износ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.