1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Сериозни загуби за полските овощари

Сериозни загуби за полските овощари

Към момента пазарът на ябълки е пренаситен

Сериозни загуби претърпяха полските овощари от ниските температури в началото на май. Според актуални оценки реколтата от ябълки ще бъде с 60 процента под очакванията.

В зависимост от географското разположение на насажденията щетите са различни. На някои места овощарите губят само 30 до 40 на сто от реколтата. Докато там, където температурите през нощта на 6 срещу 7 май са били особено ниски, тази година не се очаква никаква реколта. Освен непосредствените загуби от студовете - производителите посочиха и големия брой опадали плодове, дори там, където преките загуби от ниските температури са били до голяма степен предотвратени, благодарение на защитни мерки като например обилното пръскане с вода.

Стопаните са притеснени и от факта, че качеството на оцелелите плодове ще бъде много лошо и няма да е годно за износ и това ще ги принуди да ги продават на вътрешния пазар или за преработка. Най-силно от студа са пострадали ябълките от сортовете „Айдаред" и „Златна превъзходна", докато най-издръжливи се оказват сортовете „Гала" и „Шампион".

Към момента пазарът на ябълки е пренаситен заради обилната реколта през 2018-та. Към 1 май в полските складове имаше 405 хиляди тона от този плод, а според оценка на Световната федерация на производителите на ябълки и круши, общите запаси от ябълки в Европейския съюз достигат 1 милион и 500 холяди тона. Това е най-високият показател за последните 10 години.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.