1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Ще ни залее ли веганската вълна от САЩ?

Ще ни залее ли веганската вълна от САЩ?

Все повече анализатори на месодобивния сектор си задават този въпрос

Трябва ли животновъдите да се притесняват за своето бъдеще, когато четат за успехите на веганското движение? Този въпрос си задават все повече анализатори на месодобивния сектор по цял свят.

В Съединените щати веганската вълна става все по-висока. Наскоро стартъп-компания за заместващи продукти излезе на борсата и за няколко дни набра капитал от 4 милиарда долара. А голяма британска инвестиционна банка прогнозира, че пазарът на алтернативните месни продукти след 10 години ще е на стойност 140 милиарда долара и ще отнеме една десета от продажбите на месо.

За тази тенденция са отговорни три фактора, смятат експертите от банката. Според тях потреблението на по-малко месо допринася за пестене на енергия. Вторият фактор е загрижеността за животните, а като трети се посочват здравни аспекти. Веганските продукти се смятат за по-здравословни, тъй като не съдържат холестерол и толкова много ненаситени мастни киселини.

Алтернативите крият, разбира се, и рискове. Някои продукти-заместители могат да са опасни, особено когато съдържат прекалено много изкуствени съставки. В редица от тях съдържанието на натрий е много високо.

Според други експерти след 20 години ще е съвсем нормално да ядем месо, създадено от стволови клетки в лабораторни условия. Тези продукти дори можело да изместят растителните от първото място на алтернативите, понеже на вкус и консистенция приличат много повече на обикновеното месо. Някои прогнози дори изчисляват пазарен дял от 35 процента през 2040 година.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.