1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Слаба реколта от рапица в ЕС

Слаба реколта от рапица в ЕС

Най-добрите резултати се очакват от слънчогледа

Тазгодишната реколта от рапица в Европейския съюз се очаква да е разочароваща, показва най-новата прогноза на Комисията в Брюксел. Засетите площи са с 15 % по-малки, а добивите едва ли ще надвишат 3 тона от хектар.

Реколтата ще достигне близо 18 милиона тона, което е с 10 % по-малко в сравнение с 2018-та. Изоставането спрямо средното количество за последните пет години е с около 3 милиона тона. Като основна причина за слабия резултат анализаторите посочват неблагоприятните метеорологични условия.

Германия, обикновено една от големите производителки, а този път ще прибере едва 3 милиона тона и ще има дял от 17 на сто от общото количество. Това е най-лошият резултат за последните 25 години.

Друга важна маслодайна култура в Европейския съюз е соята. Тазгодишното производство остава стабилно и ще достигне 3 милиона тона, като по-малките добиви се компенсират от разширените площи.

Най-добрите резултати се очакват от слънчогледа, като прогнозата е за нов рекорд - близо 11 милиона тона, благодарение на по-големи площи и по-добри добиви.

За втора поредна година реколтата от маслодайни култури в Съюза остава по-малка от предходната, най-вече заради рапицата. Европейската комисия очаква общо количество от 32 милиона тона, с 4 на сто под миналогодишните резултати.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.