1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Следващата световна реколта от соя ще надхвърли 360 милиона тона

Следващата световна реколта от соя ще надхвърли 360 милиона тона

Основните двигатели на този ръст са производителите в САЩ, Бразилия и Аржентина

Следващата световна реколта от соя ще надхвърли 360 милиона тона. Спрямо октомври прогнозата на американското земеделско министерство е занижена с половин процент, но остава с над 8 на сто по-голяма от миналогодишната реколта.

Основните двигатели на този ръст са производителите в Съединените щати, Бразилия и Аржентина. Заради благоприятните метеорологични условия в Бразилия сеитбената кампания е почти приключила, което ще позволи на стопаните в региона Мато Гросо да започнат жътвата още в средата на декември. Бразилската реколта се оценява на 121 милиона тона, което би било нов рекорд. За собствената си страна вашингтонските анализатори предвиждат ръст от минимум 5 милиона тона, в резултат на което американските фермери също ще приберат рекордно количество.

Международната търговия със соя се очертава не толкова динамична, колкото се очакваше през миналия месец. Прогнозата за износа е занижена с малко над 1 процента, като цяло обаче остава с процент и половина над предишния сезон. Най-голям експорт ще имат Бразилия, Съединените щати и Аржентина, като американският износ ще бъде с 11 процента по-слаб заради търговската война с Китай. Заедно с началните запаси реколтата ще достигне близо 470 милиона тона, а потреблението през новия сезон ще бъде в размер на 355 милиона тона.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.