Спад на производството на краве мляко у нас

Изкупените количества краве мляко в страната се понижават през първите пет месеца на годината

Спад в производството на сурово краве мляко в България. В същото време се увеличава делът на имитиращите млечни продукти с растителни мазнини, показва анализ за състоянието на земеделския сектор.

Очаква се производството на краве мляко през 2019 година да бъде между 900 и 910 хил. тона при спад от 6% спрямо средното равнище от последните три години. Това сочат данните на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство към Института за аграрна икономика. Този спад идва от намалението на броя на животните в млечния сектор и от липсата на развитие при млечността на животните. Изкупените количества краве мляко в страната се понижават през първите пет месеца на годината с 4 хил. и 400 тона или с 2%. Този процес води до спад и в производството на краве масло с 8%. Сирената от краве мляко намаляват с 4%. В същото време се увеличават имитиращите продукти. Производството на сирена с добавена растителна мазнина отчита ръст от 6 на сто. По-различна е ситуацията в Европа. Изкупеното краве мляко в Общността се е увеличило с 0.3% през първите пет месеца на тази година, спрямо същия период на миналата. Наблюдение на родния пазар показва сезонен спад на изкупните цени на кравето мляко. През май средната цена е била 58 лева и 62 стотинки за 100 кг., а през юни – 58 лв и 10 стотинки. Анализаторите прогнозират, че за юли ще бъде отчетена средна изкупна цена 57 лева и 70 стотинки за 100 кг, която ще се понижи през август. За сравнение средната изкупна цена през юни в страните от Западна Европа спада леко до 67 стотинки за килограм спрямо май, а за новите страни членки намалението е с 1% до 61 стотинки за килограм. 

Автор: Светлозара Димитрова  

Коментари (0)
Няма коментари.

Добави коментар