1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Спад от близо 9% бележи световното производство на вино през миналата година

Спад от близо 9% бележи световното производство на вино през миналата година

В същото време Бразилия има най-голям ръст в световен мащаб

Спад от близо 9% бележи световното производство на вино през миналата година. Това става ясно от годишния доклад на Международната организация по лозата и виното.

Основната причина за намаленото производство са неблагоприятните климатични условия в Европейския съюз, където количеството е със средно 15 на сто по-малко. С 42 милиона хектолитра Италия остава най-големият винопроизводител в света, въпреки че през 2017-та има спад от 17 процента. На второ място е Франция с минус 19 на сто до около 37 милиона хектолитра. Намаление с една пета до 32 милиона хектолитра има и в Испания, която е на трета позиция.

В същото време Бразилия има най-голям ръст в световен мащаб. При плюс 169 процента количеството в южноамериканската страна достига 3 милиона хектолитра. В класацията на държавите с над 1 милион хектолитра годишно производство Бразилия обаче заема едва 14-то място. България е на 21-а позиция, като през 2017-та у нас има 1 милион хектолитра.

В доклада се посочва, че Съединените щати са най-големият консуматор на вино в света, като запазват челната си позиция за седма поредна година. През 2017-та потреблението там се е увеличило с близо 3 на сто до 32 милиона хектолитра, или 13 процента от световната консумация. С 27 милиона хектолитра Франция държи дял от 11 процента.

Международната търговия с вино е нараснала с 3,5 процента или с около 5 на сто до 30 милиарда евро. Най-голямото увеличение е регистрирано при пенливите вина. Испания, Италия и Франция държат общо 55 процента от световната търговия, а най-голям вносител е Германия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.