1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Спад в производството на фуражни смески в ЕС

Спад в производството на фуражни смески в ЕС

Най-голям производител в този сегмент е Испания

Европейското производство на фуражни смески ще претърпи спад от 1 процент до 161 милиона тона, прогнозират експерти. През миналата година компаниите в страните членки, с изключение на Малта, Гърция и Люксембург, са произвели малко над 163 милиона тона.

Начело при производството, с малка преднина пред Испания, и през настоящата година ще бъде Германия. Най-голям спад, с около 2 процента, се очаква при фуражните смески за говедовъдство, тъй като тази година суровите фуражи ще бъдат в нормални количества.

Намаление от половин процент ще има при фуражите за свиневъдния сектор. Като причина се посочват спада на общото поголовие, както и все по-строгите норми за благото на животните.

В птицевъдството търсенето на смески ще се увеличи с по-малко от процент, смятат анализаторите, но само, ако износът на пилешко месо от Европейския съюз продължава в сегашните обеми.

Миналогодишният ръст на производството се дължи основно на по-голямото търсене на смески за говедата, покачило се с 4 процента до почти 47 милиона тона. Заради сушата в големи части на Европа нямаше достатъчно трева и сено, което накара стопаните да купуват повече готови фуражи. Най-голям производител в този сегмент е Испания с 9 милиона тона, следвана от Германия със седем.

През 2018-та в Съюза са произведени 51 милиона тона смески за свине, като най-голямото потребление, 10 милиона, е регистрирано в Испания. В същото време производството на фуражи са птицевъдния сектор бележи ръст от 2 на сто до 56 милиона тона. Лидер е Франция с 9 милиона тона, на второ място се нарежда Великобритания с малко над 7.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.