1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Сушата причини загуби за 40 млн. евро във Франция

Сушата причини загуби за 40 млн. евро във Франция

Подадени са повече от 16 хиляди молби за обезщетения от застрахователите

Сериозни щети понесоха френските фермери тази година вследствие на екстремни метеорологични условия. Сушата е увредила над 300 хиляди хектара площи, за които са подадени повече от 16 хиляди молби за обезщетения от застрахователите.

Загубите се изчисляват на 40 милиона евро, става ясно от първоначалните сметки на застрахователните компании. Засегнатите площи са предимно в северните, източните и централните части на Франция, а най-силно са пострадали посевите от царевица, картофи и захарно цвекло. През пролетта нивите са били преовлажнени, което е довело до слабо развитие на корените. След това летните горещини са допринесли за лош растеж и слаба реколта, гласят оплакванията на фермерите. Още по-големи щети са причинили градушките. Тук първоначалните оценки са за 75 до 80 милиона евро.

Загубите от сушата не се свеждат само до основните селскостопански култури, тъй като техният дял е за 15 милиона евро. Останалата част се пада на щети по пасища, овошки и зеленчукови производства.

Въпреки че есента настъпи, положението във Франция не се подобрява. Метеорологичната служба е изчислила, че за септември са паднали едва 71 процента от нормалните количества валежи, като най-малко дъжд са получили югоизточните региони на страната, само 13 на сто от средните за сезона. В същото време средната температура за цяла Франция през септември е 19 градуса, с близо 2 градуса по-висока от обикновено. По данни на метеоролозите първите девет месеца на годината са били най-топлите от 1900 година насам.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.