1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Тази седмица в Агрофорум: Предприемчивите земеделци инвестират в иновативна техника

Тази седмица в Агрофорум: Предприемчивите земеделци инвестират в иновативна техника

И още: Атрактивна ли е професията на ветеринарния лекар

Ситуацията на пазара по веригата брашно - хляб е тежка, поради няколко причини, една от тях - сивия сектор. Около 40% са фирмите, които работят на тъмно.

Царевицата е една от най-успешните култури в нашето земеделие. И производителите се надяват на добри условия и тази година за развитието й. Но плевелите са основен стопиращ фактор, който трябва да бъде елиминиран навреме. Как?

За повече сигурност и ангажираност на държавата на пазара на труда в агросектора апелират синдикалните организации. Лошата социална и осигурителна политика правят сектора неатрактивен.

Иновативна, интерактивна информационна платформа за отпадъци разработват от Българската стопанска камара. Идеята е чрез нея да се свържат индустриалните и търговските производители, при които се генерират отпадъци. Целта - повторната им употреба и рециклиране. Фермерите също ще могат да ползват услугите на онлайн платформата, за да намират купувачи за отпадъците от земеделското производство.

Има ли нови подходи в подготовката и познанията на бъдещите ветеринарни специалисти и какви са предизвикателства пред практикуващите ветеринарни лекари?

Технологиите притежават огромен потенциал за трансформиране на селското стопанство. Те го правят по-ефективно, по-безопасно, спестяващо време, по-привлекателно за младите хора. Именно към високите технологии са насочени инвестициите на иновативните фермери. Следва среща с двама от тях.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.