1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. В Германия подготвят забрана за транспорта на животни към трети страни

В Германия подготвят забрана за транспорта на животни към трети страни

Всички маршрути ще бъдат проверени с оглед на хуманното отношение към животните

Все повече германски провинции забраняват транспорта на живи животни към страни извън Европейския съюз. Най-новият член в групата е Бавария. Министерството на околната среда състави списък със 17 държави, за които вече няма да се правят доставки на живи животни.

Транспорт към тези страни ще се допуска само, ако износителят може да докаже, че по целия път, както и в съответната държава се спазват германските стандарти за защита на животните. Подобни разпоредби издадоха преди дни и провинциите Шлезвиг-Холщайн и Хесен.

"Защитата на животните не свършва на нашата граница", се казва в изявление на баварското министерство на околната среда. Ведомството смята да създаде и специална служба, която ще събира информации за транспортните маршрути и ще съветва ветеринарните лекари в общините, които издават разрешителните за транспорт.

Сред страните, които са на прицел са Египет, Алжир, Армения, Азърбайджан, Ирак, Иран, Казахстан, Ливан, Либия, Мароко, Сирия и Турция. По официални данни през 2017 година от Бавария към тези държави са изнесени около 6 500 живи говеда, в повечето случаи за разплод.

Първата забрана за транспорт към трети страни издаде провинция Шлезвиг-Холщайн, която има списък с 14 забранени държави. На среща между провинциалното екоминистерство и транспортни компании беше договорено всички маршрути да бъдат проверени с оглед на хуманното отношение към животните. Забраната е временна и важи до 24 март.

Подобна временна мярка въведе и провинция Хесен миналата седмица. Тамошното министерство на околната среда аргументира решението с факта, че при транспорта на животни често се нарушават техните права. В обща декларация екоминистрите от трите провинции призоваха федералното правителство да предприеме мерки и да уеднакви предписанията. Въпросът ще бъде поставен и в дневния ред на годишната конференция на аграрните министри през април.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.