1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Венцислав Върбанов: Ситуацията със застраховането в страната е много разнообразна

Венцислав Върбанов: Ситуацията със застраховането в страната е много разнообразна

За голяма част от по-дребните и средните производители темата е табу

От тази седмица Държавен фонд „Земеделие“ започва да приема заявления по схемата за съфинансиране на застрахователни премии при застраховане на селскостопанска продукция. Срокът за сключване на договорите и изплащане на средствата е 15-и декември, а помощта е в размер на 600 хил. лв.

Председателят на Асоциацията на земеделските производители Венцислав Върбанов коментира пред БНР, че ситуацията със застраховането в страната е много разнообразна. По-големите земеделски производители през последните години вече са се научили да се застраховат.

Същото важи и за тези производители, които са работили по програми, свързани с Програмата за развитие на селските райони и „САПАРД“, тъй като там застраховането е задължително. Земеделците, работили по програмите на Фонд „Земеделие“, също са били задължени да се застраховат. За голяма част от по-дребните и средните производители обаче темата е табу, твърди Върбанов.

По думите му има и такива, които “са се опарили” – застраховали са се и след настъпване на застрахователно събитие, не са си получили компенсациите и са се отказали. Много често има такова развитие на ситуацията. Пример от честата практика е при някакво събитие да не се изплащат средствата, а да се предложи нова застраховка. Проблемът е в отношението, смята експертът.

“Смятам, че с времето се развива отношението на самите застрахователи, но има още какво да се желае”, категоричен е той.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.