1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Внасяме 300 000 т пшеница заради житната криза

Внасяме 300 000 т пшеница заради житната криза

Нещо не е свършено както трябва, щом се налага внос на зърно

 

Страната ни ще трябва да направи внос на най-малко 300 000 тона пшеница, за да тушира зърнената криза. И тези пари, вместо да останат у българския производител, ще отидат в чужбина, каза Ненко Ненков от фирма "Булагро земеделска компания". Ненков е най-големият износител на жито в страната ни. Той заедно със своя брат Даниел Ненков получи вчера приза на в. "Български фермер" за агробизнесмен на 2003 година.

Няколко са направленията, в които трябва да се работи, за да се преодолее очертаващият се и за в бъдеще зърнен недостиг, смята Ненко Ненков. Най-важното е държавата да създаде свободен зърнен пазар, а цените, по които ще се изкупува пшеницата, не бива да се определят от някого. Зърното е една борсова стока, която се влияе от световните пазари, обоснова се Ненков.

Голяма е и неинформираността на зърнопроизводителите. Те не знаят какво става по света, какви са тенденциите на световните зърнени пазари, в кои райони по света се очакват излишъци, за да си направят сметка към кои култури да насочат своята дейност.

Според Ненков много сериозна причина, която затормозява земеделието, е раздробяването на земята на хиляди малки парцели. Близо 25-30% от нивите в България не се обработват и това също трябва да се промени. Крайно време е държавата да започне да субсидира реалното производство на зърно, а не да се отпускат средства само за засети площи. Досегашната практика облагодетелства определени лица, които раздуват декарите, за да могат да вземат пари от държавата. Стана така, че раздутите цифри за засетите ниви изиграха тази година лоша шега на правителството. Управляващите смятаха,че има достатъчно засети площи, но реалностите се оказаха съвсем други, каза още Ненков.

Трудно е да се говори за зърнена криза, по-скоро може да се говори за недоимък на зърно, заяви д-р Стефан Стефанов, председател на Националната асоциацията на
фермерите. Още през август те алармирали управляващите за очертаващия се недостиг, но никой не им обърнал внимание. Според Стефанов не са верни твърденията, че у нас тази година са прибрани над 2 млн. тона зърно. Сметките на едрите арендатори показвали, че ожънатата пшеница е около 1,2 млн. тона. "Нещо не е свършено както трябва, щом се налага внос на зърно", каза още д-р Стефан Стефанов./в. Земя

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.