1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Все по-голяма необходимост от цифровизация в земеделието

Все по-голяма необходимост от цифровизация в земеделието

Бъдещата ОСП дава все по-голяма свобода на държавите членки да инвестират средствата в дигитализацията на селското стопанство

Промените в климата са едни от най-големите заплахи за природата и човечеството в 21 век. Те се отразяват и на земеделието, което налага промени в работата на стопанствата и търсене на нови технологии. 

Данните сочат, че у нас се наблюдават повече и по-дълги периоди на засушаване през последите 20 години. Освен сух период, се наблюдават и нередовни проливни валежи и градушки. У нас климатичните условия южно от Стара планина стават все по-близки до средиземноморския климат, според специалисти. Месеците със сняг намаляват, както и водозапасяването в почвата. Въпреки че климатът в Европа е различен в отделните части на континента, навсякъде се наблюдават изменения.

Измененията на климата и тенденцията за презаселване на европейския континент променят и земеделския сектор. Той все повече се нуждае от увеличаване на продукцията и ефикасността в отрасъла. Бъдещата обща селскостопанска политика на Евросъюза дава все по-голяма свобода на държавите членки да инвестират средствата в дигитализацията на селското стопанство. Ще се разработват стратегически планове, които да намалят инвестициите и да увеличат устойчивостта в сектора.


Навлизането на цифровизацията и използването на изкуствения интелект в земеделския сектор ще оптимизира резултатите и ще улесни взимането на правилни решения. Очаква се цифровизацията да навлезе във всеки един процес в сектора: от производство до реализиране на самата продукцията.

 Автор: Елена Дочева

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.