1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Все повече германски стопани в свиневъдния сектор се отказват

Все повече германски стопани в свиневъдния сектор се отказват

Фермерите не могат да се справят със законовите изисквания за намаляване на вредните емисии

Все повече свиневъди в Германия да се отказват от дейността си. Това става ясно от допитване, проведено от браншова организация.

Резултатите от анкетата показват, че 31 процента от фермерите смятат да прекратят дейността си в рамките на следващите 10 години. Това означава, че броят на свинефермите за угояване, ще намалее с 10 на сто. Пред отказ са предимно малки стопанства с до 800 животни, докато 90 процента от тези, гледащи повече от 2800 свине, смятат да продължат.

Малките ферми са концентрирани най-вече в Южна Германия, което означава, че през следващото десетилетие 40 на сто от угояващите стопанства в тези региони ще изчезнат. Една четвърт от готовите да прекратят дейността си признават, че не могат да се справят със законовите изисквания за намаляване на вредните емисии.

За последните 10 години две трети от свиневъдните ферми са се отказали. Виновни за това са не пазарните условия, а политиците, на които им липсва разбиране за проблемите в сектора, смятат от организацията. За сравнение - в Испания броят на фермите непрекъснато расте.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.