1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Втори ден на Световната конференция на малинопроизводителите

Втори ден на Световната конференция на малинопроизводителите

Делегатите от цял свят посетиха малинови полета в Лозница и Попово и предприятие за замразяване на плодове във Велико Търново

Процесът на шоково замразяване на малините се извършва само за 8 минути. Но и тук стои нерешен проблемът с липсата на квалифицирана работна тъка. Фермерът Найден Петров, чието стопанство беше посетено, също сподели проблемите си с трудното намиране на работна ръка. Стопанинът планира да приложи механизирано прибиране на плодовете, за да елиминира човешкия фактор. Беше представен и иновативен комбайн за бране на малини от фирма, вносител на машини от САЩ. Експертът обясни, че това е техника, която съчетава многобройни функции и има настройки, които предотвратяват нараняването на плодовете при бране.

32089566_1751851194876634_7149441086778245120_n_960

Агромашината има асансьор, смъкващ касетките до ниво – лесно пренасяне директно на камион. Комбайнът разполага със специални вентилатори за пречистване от боклуци и на него могат да работят четирима души едновременно. Цената му е 185 000 долара – втора употреба, а чисто нов е доста по-скъп. За първи път машината е внесена у нас миналата година. По време на обиколката си стопаните обмениха опит по отношение на отглеждането на малините. Стана ясно, че България изнася над 80% от продукцията си в замразено състояние за страните от Западна Европа и САЩ. Пресният пазар се ограничава до Черноморието и Румъния.

Автор: Мирела Спасова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.