1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Зърнената реколта в ЕС е със 7% по-голяма

Зърнената реколта в ЕС е със 7% по-голяма

С изключение на Испания всички големи зърнени производители значително ще подобрят резултатите си

Зърнената реколта в Европейския съюз тази година ще достигне малко над 310 милиона тона. Това са близо 7 процента или 20 милиона тона повече в сравнение с 2018-та. Тогава резултатите бяха влошени заради проблеми при сеитбата и сушата през пролетта и лятото.

Данните от актуалната прогноза на Европейската комисия показват, че стопаните на Стария континент са засели зърнени култури на 56 милиона хектара. Площта е разширена с 2 на сто, като най-голям ръст отчитат меката пшеница, царевицата и ръжта. Заради горещините през юни и юли очакванията са леко занижени, въпреки това експертите прогнозират добра реколта. С изключение на Испания всички големи зърнени производители значително ще подобрят резултатите си спрямо миналата година, твърдят от Комисията.

Най-голямото увеличение се очаква за меката пшеница - плюс от 13 милиона тона. Това означава, че вносът ще падне до 21 милиона тона, а износът може да се увеличи до 40. Към края на сезона в складовете ще има около 50 милиона тона. При маслодайните култури се очаква доста голям спад при рапицата и лек ръст при слънчогледа. Заради намалени площи и слаби добиви, особено във Франция и Германия, рапичната реколта ще бъде с 10 процента по-малка.

В световен мащаб Международният съвет по зърното прогнозира реколта от 2 милиарда 148 милиона тона зърнени култури, в това число са и рекордните 763 милиона тона пшеница. За разлика от хлебното зърно царевицата ще донесе 38 милиона тона по-малко, най-вече заради неблагоприятните условия в Съединените щати. Глобалното потребление на зърно ще достигне 2 милиарда184 милиона тона, което означава, че производството изостава с 36 милиона тона.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.