1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Зеленчукопроизводителите на протест

Зеленчукопроизводителите на протест

Причината - увеличение цената на водата

Зеленчукопроизводители се заканват на протест. Причината - петкратното увеличение в тарифите за напояване през тази година. Според бранша скокът в стойността не е съгласуван с тях и ще ги принуди да вдигнат крайната цена на продукцията.

Производителите нa плодове и зеленчуци предлагат да се заплаща само реално изразходваната вода по водомер, без да се начисляват допълнителни разходи за течове и загуби по трасето. Според тях трябва да отпаднат таксите за поливките, защото са неоснователни и няма как да се контролират и отчитат обективно.

По време на служебния кабинет ръководството на Напоителни системи предложи увеличението. Планирано е тази година да се напояват над 3 млн. дка, от които 111 хил. дка са само с оризища. Фермерите считат, че не е справедливо земеделските стопани, ползващи вода за „гравитачно" напояване, да останат на същите цени като през сезон 2016-ет, тъй като при тях няма водомери. Василев е уверен, че преговаряйки с администрацията ще стигнат до консенсус.

Друга мярка, според бранша е да се даде 1 година гратисен период на тези земеделски стопани, които не са инсталирали водомери. Друго настояване е въвеждането на лимит за вода с по-ниска цена за фермерите, които имат изградени системи за капково напояване и са заявили по-ниски поливни норми за конкретни култури.

Автор: Мирела Спасова

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.