1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Земеделски земи "изчезнаха" в Лудогорието

Земеделски земи "изчезнаха" в Лудогорието

Нерешените проблеми около уедряването са в основата на странния казус

110 декара земеделски земи "изчезнаха" в Лудогорието. Нерешените проблеми около уедряването са в основата на странния казус, предаде bTV.

Според съществуващата нормативна уредба арендаторите в едно населено място трябва доброволно да се разберат кой кои ниви ще обедини в една. Проблемът най-често идва от това, че когато някой от собствениците продаде имот или избере друг наемател, арендаторите трябва да пренаредят доминото и за някои от тях започва ходене по мъките.

Кольо Василев от Търговище обработва 10 000 дка земи от 11 години. Част от тях са в землището на Лозница. С колегите от района има доброволно споразумение за комасация. Уедряването на площите е по-удобно за големите арендатори, тъй като по този начин машините им не се местят от нива на нива, а и не преминават през чужди парцели, за да стигнат до обработваемата площ.

От миналата есен обаче над 700-те дка на Василев в землището на Лозница останали със 110 дка по-малко и няма институция, която да открие следите на изчезналата нива. Собственикът на земята я отдал на друг арендатор, но не този, с когото Василев има споразумение.

Споразуменията се правят доброволно, а институциите само присъстват на тях и нямат регулаторни функции. И държавната служба, и арендаторите обаче не изключват влиянието на субективния фактор в доброволната комасация. От 100 землища в област Разград споразумения има в 85, а в останалите земята се обработва в реални граници. От земеделската служба твърдят, че и в Лозница няма действащо споразумение и арендаторът с изчезналата земя е бил в нарушение още преди колегата му да забие колчета в спорната нива.

До същия извод - да започне обработка на земята си в реални граници - е стигнал и арендаторът, който за тази стопанска година вече е изгубил приходите от 110-те дка. Така окрупняването на земеделските земи в община Лозница се отлага, неизвестно за кога.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.