1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Земеделските кооперации от област Велико Търново ще се включат в националните протестни действия

Земеделските кооперации от област Велико Търново ще се включат в националните протестни действия

По всяка вероятност това ще стане следващата седмица

Всички земеделски кооперации от област Велико Търново ще се включат в националните протестни действия срещу орязването на държавния бюджет в сектор земеделие. Това съобщи за радио „Фокус” Дойка Петрова, председател на областния Съюз на земеделските кооперации. Тя подчерта, че все още не е насрочена дата за протестните действия. По всяка вероятност това ще стане следващата седмица. Протестна декларация е била подписана след среща на представителите на браншовите организации в Арбанаси през тази седмица.

„Националният съюз на земеделските кооперации в България и Българската асоциация на фермерите посрещат с недоумение и възмущение факта, че Министерският съвет в приетия проектобюджет за 2012 г. е заложил 230 млн. лв. по-малко от договорената в споразумението с неправителствените организации финансова рамка от 570 млн. лв. за сектор земеделие. Създава се впечатление, че подписването на споразумението е било пропаганден предизборен ход на управляващите.

Под споразумението стоят подписите на министър-председателя на Република България, на вицепримиера и министър на финансите, на министъра на земеделието и храните, на 12 браншови асоциации и съюзи на земеделските производители. Затова приемаме като подигравка със земеделските производители и техните организации поредното орязване на националните доплащания към системата за единно плащане на площ. Вместо да растат, тези средства ежегодно намаляват. За 2008 г. те бяха 9,26 лв./дка, за 2009 г. – 7,55 лв. дка, за 2010 г. – 10 лв., но без да се възстановява акцизът за горивата, което е реално национално доплащане от 6 лв./дка”, се казва в протестната декларация.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.