1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. ЗКПУ „Сеяч” разчита на Байер за опазване на културите

ЗКПУ „Сеяч” разчита на Байер за опазване на културите

В кооперацията представиха приложените технологии при царевица и пшеница

Какви технологии са приложени до момента в пшеница и царевица и кои са следващите мероприятия в тези култури – отговорите даде фирма Байер в полетата на ЗКПУ „Сеяч” във варненското село Царевци. На полето край селото се събраха земеделски стопани от региона, за да видят в реални условия действието на продуктите.

Първата стъпка в отглеждането на пшеница е обеззаразяването на семената с Баритон супер, подчерта председателят на кооперацията Кирчо Шарков. Фунгицидът унищожава спорите на болестите, пре­насяни по семенната обвивка и вътре в тях. В средата на март е извършено първо пръскане със Солигор. За поредна година този продукт се оказва най-използваният от земеделските стопани при първо третиране. Второто фунгицидно третиране е направено със Зантара. Той осигурява продължителен зелен ефект и изхранване на класа. Продуктът предпазва от ръжда, има моментно фунгицидно и лечебно действие.

За трета поредна година в кооперация „Сеяч” разчитат на Капрено за опазване на царевицата. „Това е чудесен продукт. Има хербициден ефект, но продуктът показва и почвено действие. Това се доказа през миналата стопанска година, когато царевицата остана чиста от плевели до жътва”, поясни председателят Кирчо Шарков. Продуктът е пластичен и мек към културното растение, няма фитотоксичност и в същото време осигурява пълен контрол на широколистни и едногодишни житни плевели.

При тежки заплевелявания с балур земеделските стопани могат да използват Екип, а при смесени –да заложат на Лаудис, съветват експертите от Байер. Тези земеделски стопани, които все още не са извършили фунгицидните си третирания, могат да заложат на Сфера макс за удължаване на вегетацията и на Зантара за категорично лечебно действие.

 

Автор: Галина Недкова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.