1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Значителен спад от 4% отбеляза през юли индексът на цените на аграрните суровини

Значителен спад от 4% отбеляза през юли индексът на цените на аграрните суровини

Най-голямо е поевтиняването на млечните продукти

Значителен спад от четири процента отбеляза през юли индексът на цените на аграрните суровини. Според данните на ФАО средната стойност за седмия месец е с 6 пункта и половина под юнската. Това е първото поевтиняване, регистрирано тази година, отбелязват експертите.

През юли индексът на зърното достигна 161 пункта, което е с три процента и половина по-малко, в сравнение с месец по-рано. Според ФАО това се дължи основно на по-ниските експортни цени за пшеница, царевица и ориз, постигнати на международните борси. Минусът щеше да е по-голям, ако през втората половина на юли прогнозите за зърнената реколта в Европейския съюз и Русия не бяха толкова песимистични, се казва в доклада на ФАО. При растителните масла е отчетен шестия поред спад, с което индексът падна на най-ниското си ниво от две години и половина. През юли той е 142 пункта, или с почти 3 на сто по-нисък от юни. Причината са по-ниските цени на палмовото и соевото масло, обясняват от организацията. Индексът на месото падна с близо 2 процента до 171 пункта. През юни имаше леко поскъпване, предизвикано от по-високите цени на говеждото месо в Бразилия, където стачка на транспортните работници блокира износа.

След като проблемът намери решение, цените отново тръгнаха надолу. Най-голямо е поевтиняването на млечните продукти, чийто индекс падна със 7 процента до 199 пункта. Подобно е развитието и при захарта. Индексът тук загуби 6 на сто, което е с една пета по-малко от миналата година по това време.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.