1. Начало
  2. Новини
  3. Селекция
  4. Швейцарци съживяват изчезнала порода прасета

Швейцарци съживяват изчезнала порода прасета

В района на Алпите са останали едва няколко екземпляра

За първи път от 40 години в Швейцария се родиха прасета от Черна алпийска свиня. В страната породата се смяташе за изчезнала, а в района на Алпите са останали едва няколко екземпляра.

През 2013 година експертите откриха три двойки Черна алпийска свиня в почти забравена учебна ферма в Северна Италия. Прасетата бяха прехвърлени в стопанство, поддържано от трансграничната инициатива "За планинската ни родина", посветила се на запазването на редки породи добитък и други селскостопански животни. Междувременно в Швейцария, Италия и Австрия има около 40 развъдника, работещи с тази порода. Първите швейцарски прасенца се родиха преди няколко седмици в малка зоологическа градина край Цюрих, която също е част от инициативата.

До средата на миналия век автохтонната Черна алпийска свиня масово се е отглеждала в региона, тъй като е много добре пригодена към планинските условия. Тялото й е компактно, краката здрави и дълги, което позволява на животните да се движат и по стръмни терени. Едно време тези свине са придружавали говедата на високопланинските пасища и са се хранели с треви и листата на ниски храсти. Представителите на породата не са само черни, има и петнисти, но черните са били предпочитани от стопаните, тъй като кожата им по-трудно изгаря на високопланинското слънце.

Причината за постепенното изчезване на тези прасета е, че не трупат голяма телесна маса. Затова през втората половина на 20-ти век все по-малко фермери са ги отглеждали.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.