1. Начало
  2. Новини
  3. Селекция
  4. Успехите идват с Косад Семанс!

Успехите идват с Косад Семанс!

Концепцията HI CORN при царевица доказва своите предимства в Добруджа

Технологията HI CORN набира все по-голяма популярност по полетата на страната. Екип на Аgro.bg присъства на жътва на царевични хибриди от иновативната концепция на Косад Семанс в землището на село Царичино, община Балчик. Опитните парцели са заложени от земеделския стопанин Атанас Жечев. Резултатите са повече от показателни – 941 кг/дка. Фермерът избира да изпробва през настоящата стопанска година HI CORN, за да се убеди на практика в ефективността на технологията.

HI CORN включва два продукта с ФАО 340 и 350, които се сеят заедно по определена схема. По този начин се постига по-удължен период на опрашване и се минимизират неблагоприятните условия по време на цъфтеж. Резултатът е по-добро озърняване и по-високи добиви, подчерта Атанас Йовчев, мениджър за Източна България на Косад Семанс.

По време на жътвата на двата хибрида с ФАО 340 и 350 домакинът сподели, че е наблюдавал много добро развитие на хибридите, независимо от засушаването преди сеитба и през летните месеци. В помощ на стопанина са локалните валежи, паднали след засяване на семената, които са благоприятствали развитието на културата и са допринесли за доброто гарниране на посева.

Новата концепция на Косад Семанс HI CORN има за цел да оптимизира и направи по-рентабилно отглеждането на царевица в екстремни условия, подчерта още Атанас Йовчев.

 

Автор: Галина Недкова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.