1. Начало
  2. Новини
  3. Времето
  4. НИМХ обявява жълт код за снеговалежи в Западна България и Родопите

НИМХ обявява жълт код за снеговалежи в Западна България и Родопите

Преобладаващите максимални температури ще са между 0° и 5°

НИМХ обявява предупреждение от първа степен, жълт код, за нови снеговалежи в области София-град, София-област, Видин, Монтана, Враца, Перник, Кюстендил, Благоевград, както и планинската част на области Пазарджик и Пловдив. След обяд снеговалежите ще се усилят и до полунощ новата снежна покривка ще е 5-10 см, повече в планинските части на областите.

Атмосферното налягане е по-ниско от средното за месеца. С приближаването на средиземноморски циклон ще продължи да се понижава.

Днес ще бъде предимно облачно, преди пладне в Западна България ще завали слаб сняг, по-късно след обяд ще се усили и ще обхване и централните части на страната, докато в крайните южни райони снегът ще преминава в дъжд. Вечерта ще завали и в Източна България – предимно дъжд, в Лудогорието и Добруджа – дъжд и мокър сняг. В районите, в които има снежна покривка и валежът е от дъжд, ще има условия за заледявания. Ще духа южен вятър, в западните райони ще е слаб, в централните, източните и северно от планините - умерен до силен. С него дневните температури ще се повишат, а през нощта срещу четвъртък в Източна България затоплянето ще продължи. Преобладаващите максимални температури ще са между 0° и 5°.

Над планините ще е облачно. От запад преди обяд ще започнат слаби валежи от сняг, които след обяд ще се усилват, вечерта и през нощта срещу четвъртък ще достигнат и планините в Източна България. Вятърът ще се ориентира от югозапад и след обяд ще е силен в планините в източната половина на страната бурен, вечерта и през нощта срещу четвъртък още ще се усили. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около минус 2°, на 2000 метра – около минус 7°.

Над Черноморието ще бъде предимно облачно. През деня ще е почти без валежи, но вечерта, първо в южните райони ще започнат валежи от дъжд. Ще духа до силен вятър с южна компонента, който ще повиши температурите и максималните ще са 3°-6°. Температурата на морската вода е 5-6°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала, но вечерта ще се усилва.

На 09.01.2019 слънцето ще изгрее в 07:57 часа и ще залезе в 17:10 часа. Продължителност на деня 09:13 часа.

На 09.01.2019 луната ще изгрее в 10:03 часа и ще залезе в 20:25 часа. Осветеност на диска в 0h UT %. Фаза на луната: след новолуние преди първа четвърт.

Очакваното понижение на минималните температури на 09 януари 2019 г. в отделни райони на страната дo минус 15-17°С в местата без снежна покривка или с незначителна такава ще са критични за зимните житни култури, намиращи се в ранна фаза на развитието си - поникване и 2-3 лист. Тези температури крият риск и за посевите от рапица, които не са формирали розетка. Понижението на температурите до такива стойности крие риск от измръзване и при някои десертни сортове лозя (Болгар).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.