1. Начало
  2. Новини
  3. Времето
  4. За 16 области е в сила жълт код за обилни валежи

За 16 области е в сила жълт код за обилни валежи

Снимка:

Преобладаващите минимални температури ще бъдат между 5° и 10°

През изминалата нощ в голяма част от страната започнаха валежи! До 6 часа тази сутрин най-много са количествата  в Кърджали и Хасково - 21 литра на кв. м., а в София  около 20 литра. Днес през деня главно в югозападната половина от страната валежите ще са интензивни, в отделни райони е възможно и да прегърми. За 16 области е в сила жълт код за обилен дъжд, като количествата на места ще са от 25 до 35 л/кв.м. Вечерта валежите ще отслабнат. Преобладаващите минимални температури ще бъдат между 5° и 10°, максималните - между 12° и 17°. Toва е прогнозата за времето на НИМХ.

В планините ще вали дъжд, а над 2000 метра - сняг. На места, главно в масивите в югозападната половина на страната валежите ще са значителни. Възможно е и да прегърми. Ще духа умерен до силен вятър от изток-югоизток.

Балканите попадат под влияние на средиземноморски циклон. Денят ще бъде облачен, ветровит и с валежи от дъжд, значителни в южната половина от полуострова. Над по-голямата част от Европа облачността също ще е значителна и ще вали дъжд, а в Прибалтика, Швеция, Финландия и северните райони на Европейска Русия – сняг. Почти без валежи и с повече слънчеви часове ще е в Полша, Чехия и Словакия.

Над Черноморието ще е предимно облачно. Още преди обяд ще започнат валежи от дъжд, които ще продължат през целия ден, но ще са предимно слаби. Ще духа слаб до умерен вятър с източна компонента. Максималните температури ще бъдат 12°-14°. Температурата на морската вода е 10°-12°. Вълнението на морето ще е около 2 бала.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.