1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Комбайнът Rostselmash NOVA - Произведено в Русия и какво се крие зад това?

Комбайнът Rostselmash NOVA - Произведено в Русия и какво се крие зад това?

Машината може да бъде закупена по специално разработена финансова програма

В световното производство на зърнокомбайни компонентите за тях се произвеждат от 3-4 големи компании. Двигателят най-често е на Cummins, цялата хидравлика е италианска, всички задвижвания, цялата електроника е канадска. Всеки компонент се доставя от голям световен производител и започва да се сглобява. Голямата разлика при Rostselmash - най-големият завод за производство на комбайни в света, е самата технология на процеса на преминаването на растителната маса през машината.

Зърнокомбайнът Rostselmash NOVA330 е с дневен капацитет 120 - 150 дка пшеница, т.е. при добив 600 - 700 кг от декар може спокойно и навреме да обслужи стопанство с обработвани площи 2000 - 2500 дка.

Комбайнът е оборудван с високонадеждния двигател Cummins QSB 4.5 с мощност от 175 к.с. при 2200 об./мин и запас от въртящ момент до 20%. Двигателят е с турбокомпресор с променлива геометрия (VTG), което в комбинация с електронната система за управление на горивото дава прецизен контрол на цикловото количество. Това осигурява минимален разход на гориво при всяко натоварване на двигателя. Интервалът на обслужване на двигателя е на 500 мтч.

Бункерът е с вместимост 4500 л, като при това този малък комбайн може да се разтоварва директно на 4,1 метра и може да се пълни от полето голяма гондола. Това значително увеличава производителността по време на жътвения процес.

rost22_470

Сламотръсите, с които е оборудван комбайна, са с 4 клавиша и с 5 високи каскади. На двата крайни сламотръса има датчици за загубите. При Rostselmash сламотръсите винаги са гофрирани и с голяма площ на сепарация. Височината на каскадите, грапавата повърхност на сламотръсите и специално подбраната амплитуда на тръскане осигурява максимална сепарация на зърното от сламата.

rost33_470

Барабанът и системата за очистване гарантират максимална прецизност. Важно за доброто овършаване и сепариране е задвижването на основния барабан, което става посредством вариатор. Системата е уникална с големия диаметър на барабана - 600 мм и големия работен ъгъл на контра-барабана от 154 градуса. Равносметката е 0,93 кв.м. работна площ или иначе казано - 95% от сепарацията на зърното.

Отпред е разположен приемен битер, който ускорява навлязлата маса в наклонената камера и я насочва под правилен ъгъл към бойната шина. По този начин няма трошене на семената и се постига по-голяма производителност и работа при по-високи обороти. Оборотите са от 400 до 1200 и се постигат посредством вариаторната шайба и ремък, командвани от кабината.


Кабината на комбайн Rostselmash NOVA - простор и функционалност

Просторът е първото, което прави впечатление, когато се качите в него, въпреки компактните му размери. Комбайнът е оборудван с модерен дисплей, за да наблюдава операторът във всеки един момент параметрите на машината, евентуално загуби и съобщения за грешка. Впечатлява и изключително добрата видимост към хедера, без да е нужно да се навежда оператора по време на работа. Достатъчно голям е и отворът отзад за бункера, за да се наблюдава влизащото в него зърно, дали е чисто и здраво. Кабината е климатизирана, което осигурява комфорт на оператора по време на жътва.

Комбайн Rostselmash NOVA може да бъде закупен по специално разработена финансова програма:

optikomnova_700_01

Комбайн Rostselmash NOVA ще направи своята премиера у нас по време на предстоящото изложение Бата Агро 2019 от 14 до 17 май в Стара Загора. Оптиком ще ви очаква на уютния си щанд в сектор F2 с много изненади и предложения. Повече информация ще намерите и на www.opticom-bg.com .

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.