1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Нови модели в гамата телескопични товарачи на JCB

Нови модели в гамата телескопични товарачи на JCB

ОПТИКОМ ООД e официалният дистрибутор на машините в България

JCB, производител №1 в света на телескопични товарачи, обогати гамата си с три нови модела, които бяха показани на Агритехника 2013.

JCB представи новия 525-60 Agri с максимална товароподемност 2,5 тона и максимална височина на повдигане 6 м, с което се нарежда в сегмента компактни товарачи, заедно с най-малкия Loadall, новия 516-40 Agri. Новост е и 6-тонният товарач с височина на повдигане 8,1 метра – 560-80 Agri, който надгражда шампиона по товарене JCB 550-80 Agri с още по-голяма товароподемност.

Най-новата версия на 527-58 Agri вече ще се задвижва от високотехнологичния двигател на JCB Ecomax T4, докато вариантите Agri на останалите телескопични товарачи получават редица подобрения, които ги правят още по-високопроизводителни.

Директорът на JCB Agriculture Ричард Фокс-Марс заяви: „JCB има пълна гама телескопични товарачи, които покриват целия спектър от изисквания на съвременното селско стопанство. Освен представените 3 изцяло нови модела, ние подобрихме останалите си продукти, като ги направихме още по-производителни и ефективни. От най-малкия 516-40 до най-големия 560-80 имаме пълна гама за нуждите на всеки фермер и земеделски производител.”

JCB Loadall 525-60 Agri

Този напълно нов компактен телескопичен товарач с нов дизайн е със странично разположен двигател и по-ниско захващане на стрелата за подобрена видимост назад. 525-60 заменя досегашните модели 524-50 и 527-55, които бяха със задно разположен двигател. С височина само 1,95 м до най-високата точка на просторната си кабина и широк само 1,8 м, този нов модел ще може да влиза и в най-малките сгради и ще работи еднакво лесно и в традиционни, и в съвременни ферми. Неговата къса база осигурява забележителна маневреност и пъргавина на управлението на четирите колела. Двустепенната хидростатична трансмисия осигурява лесно управление в скоростен диапазон от 0 до 30 км/ч. Опцията Varispeed дава възможност да се включи на скорост за движение напред независимо от оборотите на двигателя, което е идеално решение при работа с хидравлично-задвижвани приспособления, като ротационна четка или кофа за фураж със шнек. Най-нови технологии се виждат и при 2,5-литровия JCB Diesel by Kohler – компактен 4-цилиндров двигател с мощност 75 к.с. Двигателят отговаря на стандарта за вредни емисии Т4, който е постигнат без филтър за твърди частици или SCR система и обещава още по-ниска консумация на гориво, не само в сравнение с предшестващите го модели на JCB, но и с аналогичните модели на конкурентните производители. Просторната кабина на новия 525-60 Agri със сигурност ще се хареса на животновъдите с малки до средни ферми от секторите птицевъдство, свиневъдство, млекопроизводство, говедовъдство, овцевъдство. Особено внимание са обърнали инженерите на JCB на видимостта назад – основата на стрелата е ниско разположена, така че видимостта е отлична и то без да се намалява пространството за оператора в кабината. Други характеристики, при които е заимствана технология от по-големите товарачи, са: хидравличната система с бутално-аксиална помпа с дебит 90 л/мин и възможност за разделяне на дебита, така че две функции да се изпълняват едновременно; джойстик с пропорционално управление; автоматично подравняване на колелата при превключване между режимите на управление.

Двойната стрела, с голяма издръжливост и безпроблемно обслужване, е с опция Smooth Ride System на окачването и постига бързи интервали за товаро-разтоварни дейности благодарение на иновативната хидравлична система – налице са всички високи изисквания за машина от този клас.

JCB Loadall 516-40 Agri

    516-40_2_415_01

С уникалната си рама с усилена несиметрична греда и хидростатична трансмисия, новият Loadall 516-40 Agri развива успешната формула на предшественика си 515-40 Agri като телескопичен товарач с размерите и подвижността на мини товарач (skid-steer). Новият модел има значителни подобрения: в хидростатичното задвижване и допълнителни хидравлични изводи, заедно с допълнителен капацитет на повдигане. Задвижван от 2,2-литров JCB Diesel Kohler двигател с 51 к.с., новият товарач ще вдига 1,6 тона на 4 метра, а размерите му са само 1,56 м ширина и 1,8 м височина. Благодарение на постоянното задвижване и управление на четирите колела радиусът на завой е само 2,8 метра. Усъвършенстваната трансмисия не само предоставя увеличена бутаща сила, но и по-висока скорост при ниския и при високия диапазон; ниският диапазон е вече по-удобен за придвижване от една на друга операция в двора на стопанството, докато високият е за по-високи скорости при придвижване на по-дълги разстояния. Нова опция за регулиране постоянния поток на хидравликата осигурява дебит на хидравлично масло за задвижване на ротационни четки, фуражоподаваща кофа или дозатори за смяна на постелята, а опцията Varispeed регулира работата на трансмисията за бавна работна скорост независимо от оборотите на двигателя. Операторите ще харесат преминаването към хидравлично заключващ механизъм за прикачване на приспособленията, съвместим с устройствата за закрепване при Loadall Compact (компактните телескопични товарачи) или Skid Steer (мини товарачите), както и управлението на стрелата и допълнителни функции от джойстика, което правят 516-40 Agri лесен и удобен за управление.

JCB Loadall 560-80 Agri

        560-80_-_3_1_448

Добавянето на нов телескопичен товарач с висока товароподемност, но заедно с това и висока маневреност, в изключителната гама на JCB, надмина всички първоначални прогнози с продажби два и половина пъти над очакваното. Затова към 5-тонния 550-80 Agri се присъедини още един модел с още по-голям капацитет – 560-80 Agri, с 6 тона товароподемност, подходящ за големи ферми и земеделски стопанства, търговски предприятия с големи складови стопанства, които имат нужда от още по-висока производителност при товаро-разтоварни операции. Задвижван от 145 к.с. дизелов двигател JCB Ecomax T4, новият модел ще има опция за оборудване с нова кофа с обем 5m³, както и с други от обновената гама приспособления за работа в селското стопанство Agmaster на JCB. На седалката на оператора е монтиран серво-джойстик за управление само с допир на пръстите. С товароподемност от 6000 кг и с увеличен капацитет за изнасяне на товара напред, новата машина съчетава сила и здравината на двойната телескопична стрела и усиления навес и система за захващане на тежки приспособления. Навесната система тип „Z” преобразува хидравличната мощност в голяма откъсваща сила за бързо пълнене на кофата, като в същото време осигурява отличен ъгъл за бързо изсипване на товара.

JCB Loadall 527-58 Agri

       527-58_t4i_1_336

Оборудването на Loadall 527-58 Agri с новия високопроизводителен JCB двигател Ecomax T4 превръща добрия телескопичен товарач в още по-добър. Мощността е с 9% по-висока (109 к.с.), а въртящият момент е повишен с 3,3%, докато електронно-управляемото впръскване на гориво под високо налягане Common rail осигурява повече икономия на гориво заедно с отлични характеристики на мощност и въртящ момент, които се допълват от новата електронно-управляема хидростатична трансмисия. Този подобрения правят машината по-бързо реагираща на педала за газта и водят до максимално използване на големия въртящ момент на двигателя за по-голяма производителност при почистване на обори в животновъдството или при товаро-разтоварни работи на полето. Други подобрения при 527-58 Agri са: обновената кабина с 3,5-инчов TFT дисплей с подобрен интерфейс за оператора, вентилатор на климатичната система с променлива скорост и намален шум, намалени вредни емисии и пренасочване на въздушен поток, охлаждащ двигателя през горната част на капака на двигателя за понижаване на замърсяването с прах.

От JCB 531-70 Agri до 560-80 Agri

        cab_1_1_448

Регенеративна хидравлика, умекотяване на ударното натоварване в крайните положения на хидравличните функции на стрелата и нова система на окачване Auto Smooth Ride са измежду новите характеристики, които добавят още стойност при всички Agri варианти на телескопичните товарачи 531-70, 536-60, 536-70, 541-70, 535-95, 550-80 и новия 560-80. Подобренията включват иновативна функция „auto bucket rattle”, която автоматично изтръсква кофата или вилиците, за да се разтоварят лепкави материали или постепенно да се изсипва фураж върху купчината или зърно във фуражо-подаващо устройство. Количеството изтръсквания се регулира чрез пропорционално преместване на управляващия джойстик. Подобрената хидравлика на стрелата осигурява икономии на гориво и повишена производителност. С регенериране на хидравличното масло от единия край на хидроцилиндрите до другия, стрелата се спуска по-бързо, което води до съкратени времеви интервали без да се налага по-голяма хидравлична помпа. Със стандартната аксиално-бутална помпа с дебит 140 л/мин, тези модели телескопични товарачи намаляват времето за спускане на стрелата при тихи обороти на дигателя и го изравняват с това на максимални обороти. Крайният резултат е по-кратки интервали на работните цикли и икономия на гориво от над 4%, както и 19% повишена производителност при товаро-разтоварване. Омекотяването на ударното натоварване в крайните положения на хидравличните функции на стрелата се използва да повиши прецизността на оператора и да намали разпиляването на товара. Всички телескопични товарачи с приложение в селското стопанство ще бъдат подобрени с по-меко изключване на цилиндрите за разпъването и прибирането и при вдигането и пускането на стрелата. Тази характеристика ще бъде запазена при версиите с по-високи спецификации Xtra, където по-мекото изключване на цилиндрите вече е утвърдено.

Допълнително усъвършенстване дава новата версия на системата за окачване на JCB „Smooth Ride”, която автоматично се задейства при движение на машината и когато е избран допълнителен режим „auto”, така че вече не е необходимо да се спуска стрелата при неподвижна машина, за да се изключи системата. Операторът може да превключва режимите в движение чрез избор на „On” за включено окачване Smooth Ride при работа на ниски скорости, или „Off” за прецизно управление на стрелата при работа с палети и когато се прикачва присособление, или новия „Auto” режим.

Бутон за освобождаване на налягане от допълнителните хидроразпределители вече е добавен в кабината за по-голямо удобство, а също така клиентите могат да избират дали да добавят пакет мощни LED светлини за по-висока осветеност около машината. Налична е опция за светлина на задния навес, добавени са и нови Rockinger типове тегличи.

ОПТИКОМ ООД, официалният дистрибутор на JCB машини за селското стопанство в България, съобщава, че през 2014 година новите модели ще имат дебют и на нашия пазар.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.