1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Тази седмица в АГРОФОРУМ: Какви са предизвикателствата пред фермерите от необлагодетелстваните райони в страната

Тази седмица в АГРОФОРУМ: Какви са предизвикателствата пред фермерите от необлагодетелстваните райони в страната

И още: Български учени, наградени за доматен сок с изключителна биологична активност

В навечерието на Великден сме подготвили любопитни теми за земеделските производители, които и в празници, и в делници не спират да се интересуват от новостите в бранша. Затова и тази седмица предаването стартира с атрактивна демонстрация в землището на великотърновското село Раданово, където се състоя премиерата на най-авангардните американски самоходни пръскачки. Ще ви срещнем със собстевеника на две от високопроизводителните машини – Младен Милков от Велико Търново. Сметките му показват, че за един сезон той ще спестява около 50 хил. евро от пръскачка само от икономията на гориво. Кои са другите предимства на иновативните машини – ще видите тази седмица в АГРОФОРУМ.

И от Великотърновско отиваме в село Скравена, скътано в Ботевградската котловина. И ако повечето от вас го познават като туристическа дестинация, то вероятно не знаете, че там се намира най-голямата овощна градина с вишни в Северна България. И тъй като попада в планински район, тези площи подлежат на допълнително подпомагане по мярка 211. Земеделският производител Румен Романов разказва за трудните условия на работа на тези терени, но и за удовлетвореността си, че именно заради това е компенсиран с допълнителни субсидии от ЕС.

Как трябва да инвестираме, за да постигнем устойчив растеж на бизнеса си – това е следващата тема в предаването, а отговорите ще научите от финансиста Румен Иванчев. От него ще разберете защо не трябва да се спестяват средства от инвестиции и в какво най-често фермерите влагат парите си.

Тази седмица наш екип беше и в Балчик, където беше учреден „Клуб на фермера“, в който ще членуват земеделски производители, които ползват най-новите семена и препарати за растителна защита. Повече за инициативата – тази седмица в празничното великденско издание на предаването АГРОФОРУМ.

И накрая ще ви запознаем с една българска иновация, гордост за аграрната ни наука. Това е доматен сок с висока биологична стойност, произведен от домати, селектирани в Института по зеленчукови култури в Пловдив.

Видео анонс на националното ТВ предаване за селско стопанство
"АГРОФОРУМ" за периода 14.04.-21.04.2012 г.

Вижте повече информация за предаването на www.agroforum.bg

Програма на националното ТВ предаване за селско стопанство
"АГРОФОРУМ"

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.