1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. 100 млн. евро помощ за ирландските говедовъди месно направление

100 млн. евро помощ за ирландските говедовъди месно направление

Ирландското правителство отвори фонд за подпомагане на говедовъдите като алтернативно решение след масовите протести в страната. До 8 септември фермерите, които работят в месодайния сектор, ще могат да кандидатстват за финансова помощ, за която държавата е предвидила общо 100 млн евро.
 
Заявленията на говедовъдите ще се приемат онлайн, за да се гарантира, че плащанията се извършват възможно най-бързо.
 
Съгласно схемата помощта ще се изплаща за възрастни говеда, заклани между 24 септември 2018 г. и 12 май 2019 г., в размер на 100 евро на животно при общ брой до 100 говеда в стадо. Помощта ще се изплаща и за крави с телета в размер 40 евро за животно при максимум 40 бозаещи животни в стадо.
 
Подпомагането е насочено предимно за животни, отглеждани за месо. Ирландски говедовъди от цялата страна протестираха в продължение на 2 седмици. Те излязоха с искания за по-високи изкупни цени и защита от чуждестранния внос. Средната цена, на която продават продукцията си е 3,50 евро за килограм. Това не им е достатъчно да покрият дори разходите си за отглеждане на животните. Ресорният министър Майкъл Крийд покани фермерите за прекратяване на стачките и за започване на преговорите като обеща финансова подкрепа и улеснени административни процедури. Въпреки това се стигна до размирици, уволнения и спад в износа на говеждо от Ирландия.
 
Секторът на говеждо и телешко месо в Ирландия е голям и силно зависим от износа. Пет от всеки шест тона произведено говеждо месо се изнасят. Несигурността около излизането на Великобритания от ЕС оказа натиск за намаляване на цените, което допълнително влоши положението на производителите на говеждо месо в Ирландия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.