1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. 4200 лв. за юница на първия явен търг у нас

4200 лв. за юница на първия явен търг у нас

Ферма „Асеница – 96” ООД продаде генетика със световно качество на ферма ЕТ „Катриг 5 – Никола Янков”

Първият официален явен търг за племенни животни в новото време на страната ни вече е факт. По време на изложението Фермер Експо Раковски в град Раковски се проведе аукцион с осем супер елитни юници от породата Холщайн, а в края на търга беше наддавано и за животно порода Симентал от фермата в с. Владимировци, но до покупка не се стигна. Третото поредно Експо в Раковски се провежда по инициатива на Организацията на производители „Фермерско мляко“, с домакинството на Община Раковски и подкрепата на Министерство на земеделието, храните и горите, Държавен фонд „Земеделие“, Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството и Националната коневъдна асоциация.

Организаторите и фермерите, които участваха в аукциона, показаха високо ниво и изключително кротки и добре изглеждащи животни от млечното говедовъдство в България. За да са спокойни животните по време на търга с юниците е работено над месец преди събитието.

Шест от осемте заплодени юници Холщайн намериха новите си собственици.

В Лот 1 беше показана заплодена юница Холщайн с развъдчик ферма „Вароша 05” ЕООД от с. Камен, общ. Стражица. Продуктивността на майката е: лактация – 10 034 л на първа лактация, баща с канадска и американска кръв. Животното беше продадено за 3400 лв.

В Лот 2 дефилира също заплодена юница от ферма „Вароша” с показатели на майката от 9782 л на втора лактация и баща с американска генетика. Новият собственик на женското животно наддава и купи юницата за 3400 лв.

В Лот 3 беше показа заплодена юница от същата ферма с продуктивност на майката от 9109 л на втора лактация. Беше купена от собственика на предишните две животни също за сумата от 3400 лв. Така този купувач си тръгна с три юници порода Холщайн. Животното от Лот 3 грабна и второто място в изложбата в категория „Холщайн”.

В Лот 4 ферма ЕТ „Катриг – 5 Никола Янков” от с. Леново, Пловдивско показа заплодена юница Холщайн с преобладаващо бял цвят и продуктивност на майката 8428 л на първа лактация и баща с американска генетика. Животното започна с първоначална сума от 3400 лв., след това 3000 лв., но така и не намери нов собственик. За сметка на това също грабна второто място в изложбата в категория „Холщайн”.

В Лот 5 дефилира юница Холщайн от същия развъдчик ЕТ „Катриг – 5 Никола Янков”. На първа лактация майката постига 9008 л мляко. Юницата е бременна в седмия месец, заплодена е с немска генетика. Животното беше продадено за сумата от 3000 лв.

В Лот 6 беше показана и голямата победителка – юница Холщайн от ферма „Асеница – 96” ООД от Асеновград. Топживотното е заплодено на 10.04.2019 г. с бик MOGUL в световния Топ 10 при порода Холщайн. На трета лактация майката постига резултат от 13 779 л. Бременната юница беше купена от ЕТ „Катриг – 5 Никола Янков” за рекордните 4200 лв. Наддаването започна със сумата от 3700 лв., премина през сумите: 3400, 3600, 3800, 3900, 4000, 4050, 4100 и 4150 лв., докато накрая фермата от с. Леново я купи. Юницата заслужено спечели и първото място в изложбата в категория „Най-добро животно”.

В Лот 7„Асеница – 96” ООД участва с юница Холщайн, заплодена на 13.07.2019 г. Юницата е с чиста американска генетика, на четвърта лактация майката има резултат от 12 728 л. Юницата купи местният фермер със стопанство с животни Джерсей и Холщайн Тодор Ванев от с. Стряма за сумата от 3300 лв.

В Лот 8 юница Холщайн показа ферма ЕТ „Боряна Златанова” от пловдивското с. Желязно. Юницата е в четиримесечна бременност, заплодена с немски бик. На трета лактация майката постига резултат от 11 641 л. За животното наддаваха за сумите от 4400 лв. и 4000 лв., но в крайна сметка не намери нов собственик. Юницата спечели трето място в конкурса за най-добро животно в категория „Холщайн”.

Водещ на аукциона беше международният експерт в говедовъдството с опит в Канада и страни от Европа Тодор Арбов. В паузите между дефилетата на животните и изложбата той разказа на публиката за произхода на породите и съвременните тенденции при отглеждането на говеда. Главният организатор на събитието Рангел Матански нарече търга „една мечта в която са повярвали екип от хора и която вече е реалност”. Матански допълни, че търгът е платформа за продажба на елитни животни директно от фермерите. Най-трудният момент по думите е бил да убедят фермерите да покажат и да опитат да продадат животните си чрез търг, традиция, която се следва в Европа и САЩ от десетки години. Той благодари на водещия Тодор Арбов и на Андрей Чалъков, изпълнителен директор на Асоциацията за развъждане на месодайни породи говеда в България, без които първият официален търг у нас би бил невъзможен.

Фермите изложителки: „Асеница – 96” ООД, ЗП Тодор Ванев, ЕТ „Катриг – 5 Никола Янков”, „Вароша 05” ЕООД, ЕТ „Боряна Златанова” и ферма „Уником” от с. Владимировци получиха грамоти и награди за участието си във Фермер Експо Раковски 2019. Оценката на животните в изложбата реализираха проф. дсн Живко Кръстанов и доц. д-р Теодора Ангелова от Земеделския институт в Стара Загора.

За първи път в Раковски имаше изложба и демонстрация на породисти коне - Тежковози, Рисак, Фризийска порода, както и изложба на Българско овчарско куче. Производители от цялата страна, сред които и местни фермери, показаха фермерки храни. За втора поредна година се проведе фестивал на селската кухня „Вкусовете от вчера“ с участието на читалища от обл. Пловдив. В „Юнашкия тиган на България” сготвиха 500 порции от традиционното за региона ястие "Пиле лютика" с сезонни зеленчуци. Местни фолклорни състави поздравиха гостите на Фермер Експо Раковски 2019 с разнообразни изпълнения.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.