1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Германия също въведе кодекс за поведение в планината

Германия също въведе кодекс за поведение в планината

За да не се стига до инциденти с пасящи стада крави

Нови правила за поведение на туристи в планината въвеждат в Германия. За да не се стига до инциденти с пасящи стада крави, планинарите не бива да дразнят животните.

На много места, където на планинските пасища се отглежда добитък, вече са поставени предупредителни табели с надписи като: "Внимание, пасящи животни", "Моля, спазвайте дистанция" и "Кучетата да са на повод". Причината е, че когато кравите се чувстват застрашени или видят опасност за телетата, нападат туристите и техните кучета.

Подобни правила от тази пролет действат вече и в Австрия, където властите промениха и гражданско-процесуалния кодекс, така че при инциденти да не са виновни само собствениците на стадата, но и планинарите, ако не спазват кодекса на поведение.

Повод за тези промени стана случай от 2014 година, при който крави нападнаха туристка и кучето й. Тогава жената почина вследствие на нараняванията си, а стопанинът на кравите беше осъден да заплати на семейството й обезщетение в размер на 180 хиляди евро, плюс месечна пенсия от 1500 евро. В своята аргументация съдът тогава посочи, че стопанинът не е заградил пасището. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.