1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Полша назначава допълнителни ветеринари

Полша назначава допълнителни ветеринари

Мярката се осъществява съвместно между бизнеса и правителството

Допълнителни мерки за сигурност предприемат властите в Полша заради aфриканската чума по свинете. За да се осъществи по-качествен контрол те ще назначат нови ветеринари, които ще работят за износители, които доставят свинско месо в Съединените щати.

Мярката се осъществява съвместно между бизнеса и правителството, посочват от Националната ветеринарна служба във Варшава. Процесът е започнал преди два месеца, когато в Службата е получено писмо от американски партньори, които настояват за обстойни проверки на месото, предназначено за износ. Тези допълнителни проверки трябва да изключат риска вирусът на aфриканската чума да достигне територията на Съединените щати.

Опасенията от болестта от другата страна на Атлантика са много големи. В изявление на браншовата организация на американските свиневъди се казва, че здравето на поголовието от свине за тях има първостепенно значение, а средствата за оцеляване на производителите зависят от него. Според твърденията им - профилактиката и изключването на всякакви рискове е тяхна единствена защита срещу болестта.

Въпреки че в Полша има многобройни случаи на заболяването, Варшава успя да договори доставки на свинско за Съединените щати, при условие, че месото е от ферми в региони, свободни от чумата. През 2017 година 13 процента от полския износ на свинско месо беше предназначен за САЩ.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.